Inkassoselskaper melder om kraftig økning i antallet saker. Både bedrifter og privatpersoner merker trippelsmellen fra skyhøy strømpris, økte importpriser og høyere renter.

Og i bunnen lurer en inflasjon i Norge som er på rekordnivå, som igjen gjør det vanskeligere for den nye regjeringen å uhemmet sprøyte milliarder inn i «det norske hus».

Antall inkassooppdrag mot bedrifter ble doblet fra første til fjerde kvartal i fjor.

Det er en dårlig inngang på et år der næringslivet må gjøre opp for mer enn fire milliarder kroner i utsatte utgifter som skatt og moms fra fjoråret – i tillegg til utsatte regninger fra koronaåret 2020.

Økningen av inkassooppdrag mot privatpersoner økte i samme periode med over 20 prosent. Slikt henger jo sammen, og hos inkassoselskapene meldes det om en tiltagende trend.

Det besynderlige er at både hus- og hyttepriser i samme tidsrom fortsetter å stige. En konklusjon ut

av dette kan umulig tolkes annerledes enn at forskjellene i samfunnet fortsetter å øke. 

Det triste med denne utviklingen er ikke at de rike nødvendigvis blir så mye fattigere, men derimot at de fattige blir fattigere.

«Alt henger sammen med alt», uttalte landsmoder Gro for mange år siden.

Mon tro om ikke Gahr Støre ville valgt et annet tidspunkt og overtatt roret på, hvis han kunne fått valgt fra øverste hylle.

På de første månedene med Ap, har den økonomiske utfordringen vokst mer enn under hele den forrige regjerings fireårsperiode.

Det er lov å gi honnør til Ap for deres midlertidige håndtering av en prekær strømkrise overfor privathusholdningene. De som naturlig nok skrek høyest.

Men det er ikke like forståelig at de ikke begynte i en annen ende – med næringslivet.

I dagens avis kan du lese om Norges største salatbonde i vårt eget fylke som har vært nødt til å slå av strømmen i drivhusene denne vinteren.

For det er nemlig mager trøst at man så vidt klarte strømregninga denne måneden også, hvis jobben går dukken.

Det er tross alt næringslivet som holder hjula i gang.