Leif Ekle er født i 1953, bosatt i Drammen og har i en årrekke vært litteraturkritiker i NRK.

Tirsdag 22. mars klokken 1800 kan du oppleve Leif Ekle på scenen på Drammensbiblioteket under litteraturfestivalen sammen med Rune Christiansen, der de har samtale om sine nyutgivelser under parolen «mødre».

Begge har i år skrevet bøker om sine mødre: «Olgas bok» og «Jeg går i sorg».

«Å skrive en biografi om sin egen mor er jo et djervt prosjekt, men Ekle har løst oppgaven med riktig dosering av både nærhet og distanse, slik at fortellingen blir noe langt mer enn et familie-album for de nærmeste (boka er rikt illustrert), og får universell gyldighet, skrev anmelder Jonas Bals i Klassekampen

I boken skriver Leif Ekle om sin mor Olga Engen (1926 – 2017), som levde sitt liv i beskjedne kår, født i det huset smeden på Hell bygde under en skyggefull åsrygg, død i et moderne sykehjem i Asker.
Underveis bar hun tre etternavn, Lundemo etter sin far, Ekle etter den første ektefellen og Engen etter mannen hun møtte og giftet seg med sent i livet.

Olgas bok er et forsøk på en biografi om dette livet, om et helt alminnelig menneske fra arbeiderklassen på bygda, en kvinne som aldri stakk seg ut, fornøyd med å forbli i det stillfarent nøytrale. Olgas livsløp så nesten ubegripelige endringer i samfunnet, sosialt, politisk og teknologisk. Samtidig møtte hun sin andel av prøvelser og motgang, motvirket av livsglede, ustoppelig pågangsmot og total hengivenhet til rollen som enslig mor.

Olgas bok er også en vemodig kjærlighetshistorie.

«Finnes det et helt vanlig liv? Leif Ekle vil få fram det store og vakre i et helt alminnelig liv. Samtidig minner han om hvor lite vi egentlig vet om hverandre.
... «Dersom teksten samtidig skulle vise fram noe av det store, iblant vakre, men også hverdagslige og triste i et alminnelig liv et stykke ned på samfunnsstigen, da er målet nådd», skriver Ekle. Langt på vei har han fått til det», skrev Erling Rimehaug om Ekles bok i Vårt Land.