TOM HELGESEN tekst og foto

Nå er det ikke mange på Drillos alder som har nådd de 13 toppene han allerede har vært på heller. Den høyeste toppen i både Røyken, Hurum, Lier, Drammen, Nedre Eiker, Øvre Eiker, Modum, Kongsberg, Hole, Sigdal, Krødsherad, Flå og Nes er besteget av den meritterte fotballtreneren.

Ikke enkle turmål for folk som nærmer seg 80

– Nå fikk jeg ikke noen hjelp av kommunesammenslåingene i 2020 heller, for både Nedre Eiker, Røyken og Hurum ble tatt ett år eller to før. De åtte toppene som står igjen, er ikke enkle for en mann i min alder. Spesielt er nok både Raudbergnuten i Ål (1.818 moh.), Høgeloft i Hemsedal (1.920 moh.) og ikke minst Buskeruds høyeste punkt, Folarskardnuten i Hol (1.933 moh.), helt umulige for meg, mener 79-åringen, som fyller 80 år på vårparten til neste år.

Vurderte å snu

– Hvilke av de toppene som du har vært på i Drammensområdet, har vært mest plundrete?

– Må innrømme at jeg vurderte å snu i de verste kneikene i den stiløse og tette granskauen nord for Vesle Nykjua på vei mot Lier kommunes høyeste punkt (632 moh). Men heldigvis beit jeg tenna sammen og kom meg opp på flata. Der var det jammen meg flott med utsikt og greier. Ja, rett og slett kjempefint, sier Drillo. Nå må det sies at mannen som klarte å få Norge til å innta andreplassen på den berømte FIFA-rankingen i sin tid også har mer tæl enn folk flest. Egentlig er det et medisinsk under at 79-åringen med Bekhterevs sykdom, ny hofte, avstiva ankel med skruer og ryggoperasjon har klart å komme seg opp i de bratte, glatte og gjerne stiløse områdene der toppene ligger.

Ut av mørke treningslokaler

Drillo har imidlertid ikke gått aleine på sin jakt etter kommunetopper. Han har hatt følge av de tre trofaste turkameratene Gunnar-Martin Kjenner (76), venn og tidligere idrettsadvokat, Kjenners svoger, John Olav Engeset (68), populært kalt Postmann, og Kjenners barndomskamerat Ole-Ludvig Engelsrud (78).

– Men hvorfor denne interessen for absolutt å komme på det høyeste punktet i hver kommune?

– Olsen og jeg hadde trent sammen innendørs lenge. En solskinnsdag for noen år siden var vi på vei ned i den mørke kjelleren igjen for ei ny styrkeøkt. Da tenkte vi at det måtte da være mulig å få til noe trening ute i skog og mark i slikt vær i stedet, sier Gunnar-Martin Kjenner.

– Derfor ble ideen sådd om toppturer i Oslo og Akershus, og vi har vært på den høyeste toppen i Oslo og den høyeste toppen i alle de 22 kommunene i Akershus. Det har vært mye slit og glede, til fots og med sykkel, forteller han.

Søkte nye utfordringer

Da Oslo og Akershus var i boks, måtte kvartetten ha nye utfordringer. At valget falt på Buskerud skyldes naturligvis at det er nært, men også at Drillo har hytte på Haglebu i Sigdal kommune. Derfra hadde han vært på flere kommunetopper allerede som Høgevarde i Krødsherad, Gråfjell i Sigdal og Flå og Hallingnatten i Nesbyen.

– De tre andre mangler de fire sistnevnte kommunetoppene. Derfor har vi prøvd å komme oss på Gråfjell og Høgevarde både i høstferien i 2019 og 2020, men begge gangene har vi blitt stoppa av mye nysnø og elendig sikt. Norefjells topper skal du ikke spøke med i dårlig vær, så vi måtte avlyse begge forsøkene, sier Drillo litt oppgitt.

– Er det noen spesielle hendelser som sitter i minnet etter over 30 besøk på kommunetopper?

– Det kanskje mest spesielle var da jeg ble jagd av ei dame med kost fordi vi var for nærme boligen hennes i skogen. Men da hun plutselig oppdaget Drillo i turfølget, fikk pipa en annen lyd. Hun ble smørblid og hyggelig og forklarte veien videre, sier Kjenner og humrer.

Geografi-nerd

Mange forbinder den tidligere landslagstreneren i fotball kun med nettopp fotball, men Drillo har flere interesser. I tillegg til fotball, er nemlig geografi den store lidenskapen hans. Innenfor geografi er fjelltopper, eller skal vi si topper generelt, spesial-emnet for Drillo.

– Folk flest har fått med seg at du er over snittet interessert i fotball, men startet interessen for geografi da du var guttunge på østsida i Fredrikstad også?

– Interessen for fotball og geografi startet tidlig. Fotballen har vært der fra jeg kunne gå, mens geografien startet i femteklasse på folkeskolen som en konkurranse mellom meg og to andre gutter i klassen. Det startet med hovedsteder, men siden har det blitt mye mer, og fjell er nok en spesiell interesse, sier Drillo og smiler.

Drillo tipper under ti prosent av Norges befolkning vet hva som er sin kommunes høyeste punkt.

– Vi sitter igjen med mange erfaringer så langt. De fleste kommunetoppene er dårlig merket, og ikke alle har noe tydelig merke på toppen. Tenk om alle hadde hatt en felles greie på toppen slik at folk kunne registrere seg og samle på kommunetopper. Da må merkinga bli langt bedre slik at folk finner fram. Det hadde vært noe det, sier Drillo.

 

Inspirerte til bok om Østfold-topper

«Kortreiste topper i høyreist skog: Guide til de østfoldske kommunetoppene» kom ut i 2020. Forfatterne av boka forteller selv at de ble inspirert til dette etter at Drillo & Co hadde begynt sin jakt på kommunetopper i Oslo og Akershus.

 

Fakta: Egil «Drillo» Olsen

Egil Roger «Drillo» Olsen er født 22. april 1942 i Fredrikstad, norsk fotballspiller og -trener. Amanuensis ved Norges Idrettshøgskole fra 1982. 16 landskamper som spiller.

Klubber som spiller: Sarpsborg, Frigg, Vålerenga, Østsiden.

Meritter: Som trener for A-landslaget i tidsrommet 1990-98, ledet han Norge til to VM-sluttspill, i USA i 1994 og i Frankrike i 1998 og Norge til andreplass på FIFA-rankingen. Han er med det den mest suksessrike norske landslagstreneren i fotball noensinne; i hans første periode som landslagstrener spilte landslaget 88 kamper, og det ble 46 seirer, 26 uavgjorte og 16 tap. Blant de mest minnerike kampene var seirene over Nederland (2–1) og England (2–0) på hjemmebane i kvalifiseringen til VM i 1994, VM-seieren over Mexico i 1994 (1–0) og – den mest dramatiske – seieren over Brasil i VM i 1998 (2–1).

I januar 2009 ble han på ny norsk landslagstrener og ledet landslaget i EM-kvalifiseringen til EM i 2012, der Norge endte på tredjeplass i sin gruppe etter Danmark og Portugal og ikke ble kvalifisert.

I hans andre periode som landslagstrener ble det spilt 43 kamper, vunnet 26, spilt åtte ganger uavgjort og tapt 16 kamper. 

«Drillo» har vært omstridt for sin gjennombrudds-hissige stil («Drillo-fotball») og langpasninger som Flo-pasningen. Han har også vært en pådriver i arbeidet med å systematisere dataanalyser av fotballkamper. Olsen har også trent OL-landslaget, U-landslaget og flere norske klubber. Han ble den første norske manager i engelsk fotball da han i 1999-2000 hadde ansvaret for norskeide Wimbledon. I 2007-08 var han landslagstrener for Irak.

Han har blant annet utgitt Fotball – mer enn et spill (1985) og Effektiv fotball (1994, med N. J. Semb og Ø. Larsen), Eventyret Drillos (1998 med Jan Holm m.fl.).

Kilde: www.snl.no