BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto

Hver fredag får Rune Jahnsen og kompanjonger en gjeng musikkglade mennesker til å samle seg foran skjermene hjemme i stua for å nyte konserter med drammensartister. Det har de gjort hver fredag i januar, og nesten hver fredag i februar.

Drammensmusikere

– Vi tok en bevisst pause for å se om noen savnet oss, og det gjorde de. Så var vi i gang igjen sist fredag, og skal sende igjen kommende fredag, sier Rune Jahnsen i Drammenselvas venner.

Arrangementet har fått navnet Café 1921. Ikke fordi akkurat det årstallet henspiller på noe spesielt, men fordi konsertene avholdes i tidsrommet kl. 19 til kl. 21 på fredagskveldene.

Artistene de har med seg er reale drammensmusikere, Hjelland, Ragnar Blichfeldt Haug, Half Blind Cowboys and Clear Eyed Cowgirls, Tres Amigos – der Jahnsen selv er med, Hege & gutta, Ken Thomas Johansen, Vigdis og Pettersen og Vintage Company. Kommende fredag er det Half Blind Cowboys and Clear Eyed Cowgirls som byr på toner fra skjermene hjemme hos publikum. Linken til strømmekonsertene ligger på Facebook.

Premievotter

– Hvem som helst kan klikke seg inn på strømmekonsertene. Dette er noe vi tilbyr fordi vi har lyst til å finne på noe i denne spesielle tiden. Innenfor alle smittevernregler, selvsagt.

Konsertene tas opp av flere kameraer, slik at strømmingen ikke blir en flat gjengivelse av musikerne. Det kan zoomes inn og ut, og svitsjes mellom kameraene

Rune Jahnsen sier at det er gratis å overvære en strømmekonsert, men at Drammenselvas venner blir veldig glade for noen kroner på Vipps.

– De som vippser 200 kroner eller mer, er automatisk med i trekningen om gavekort fra Rema 1000 og Bernie Sanders-votter som ei i foreningen produserer, sier han.

Konsertene har blitt fulgt av rundt 70-80 mennesker, og Jahnsen forteller at venner samler seg foran skjermene med noe godt drikke til, og da blir det nesten som en liten intimkonsert.

Drammenssjela

Selv bor han sånn til at han – i teorien - kan stupe fra verandaen og ned i Drammenselva, men han bor i tredje etasje, og nøyer seg med synet og lydene fra elva der den renner forbi Øvre Sund.

Få mennesker har fremelsket Drammen og drammenssjela så mye som Rune Harald Jahnsen og medlemmene i Drammenselvas venner. Foreningen ble startet i 2010 med nettopp dette formålet: Å fremme Drammen, ælva og drammenssjela. Få folk til å bli enda mer glad i byen sin, kjenne den, og ikke minst bruke den. Og ælva.

Da Jahnsen og kompisene Sven-Rune Eriksen og Anders Ording Wang startet Drammenselvas venner i 2010, var det med en Sankthansfest på Holmennokken. De håpet å samle venner og venners venner, kanskje, og sjokket var stort da det toget inn hundrevis av mennesker.

Ny arena

– Etter 10 år med Sankthansfest på Holmennokken er det slutt. Vi la ned mye gratisarbeid der, og det tærer på i lengden – særlig når arrangementet ble så stort som det ble, sier Rune Jahnsen.

– Nå har vi en ny arena og fest, og går alt som planlagt i forhold til pandemien, blir det arrangert en fest 7. august, og stedet er Knivestranda. Der har vi arrangert konserter i to år nå, og området har blitt veldig flott takket være en aktiv velforening der.

I forbindelse med arrangementene har elvebåten MS Drammen fraktet gjester ut og inn av fjorden.

Kaffe og vaffel

Drammenselvas venner har en liten kafé ved rundkjøringen ved Øvre Sund. Her holder de til i de lokalene som opprinnelig var Wriedts bryggeri fra 1858. Under pandemien har det vært stort sett lukket og låst på kafeen.

– Pandemien tar på alle og enhver. Vi er sosiale mennesker her i Drammenselvas venner, og vi savner å servere kaffe og vaffel til søndagsturgåere langs elva, sier Rune Jahnsen.

På det meste hadde Drammenselvas venner 450 medlemmer. Nå er det 150 igjen. Rune er pragmatisk når det kommer til sitt eget og foreningens engasjement i byen. Han tror det kommer til å slutte med deres generasjon.

 

BYEN MIN DRAMMEN

Vanskelig, og litt fremmed, nå med Nedre Eiker og Svelvik i samme omtalen.

Fine steder og områder det også.

Men Drammen sentrums beliggenhet, mellom åsene på hver side, og elva helt sentralt, gir muligheter få har maken til.

Det beste med Drammen er historien, og folka. Det viktigste for Drammen, i alle tider, er Drammenselva.