Kinaforeningen i Norge organiserer familier med adoptivbarn fra Kina, og inviterer til minnemarkering 10. august 2022 i Løkkehaven, Sandvika, for å minnes det rasistisk motiverte drapet på Johanne Zangjia Ihle-Hansen.

Markeringen vil understreke hvor viktig mangfold er, og hvor viktig det er å bekjempe rasisme, undertrykking, hat og hat-kriminalitet. Drapet rystet hele Norge.

Johanne forsvant fra denne verden da hun satt på det tryggeste stedet i verden, i sitt eget soverom, i sin egen seng. Hun ble drept av en som hadde levd livet sammen med henne, som hennes bror. Utenlandsadopterte har lenge vært en glemt minoritet i Norge. Flere adopterte enn samfunnet er klar over, erfarer rasisme og overgrep, fordi de ikke er hvite og nordiske i sitt utseende.

For Kinaforeningen er det viktig å omfavne hele mangfoldet i Norge. På minnemarkeringen vil det bli taler og musikk, og avduking av Johanne sitt tre og plakett. Plaketten, laget av Tobbe Malm, viser de kinesiske tegnene for datter, kjærlighet og samhold.

Før programmet begynner kl 20:00 vil boken «Adoptert fra Kina» bli solgt av forfatteren Ragnhild Bratlien. Boken er dedisert til Johanne og er en samling brev og refleksjoner til de adoptertes tapte mødre i Kina.

Program: Kl. 20:00 Åpning: Guro Jansdotter Skåre-Jullum (Styreleder av Kinaforeningen i Norge)

Sang: Ying Teng: Kinesisk vuggevise

Avduking: Ordfører i Bærum kommune Lisbeth Hammer Krog

Sang: Ying Teng: Somewhere over the rainbow Utdanningsminister Tonje Brenna (under avklaring)

Acapella: Hanna Eirin Ekre Husum, Trine Uthaug, Simen Olaves Fiskum og Sølve Etnestad: Fix You

Professor Henrik Syse og Atta Mohammed (Stiftelsen 10. august)

Sang: Silhuett: Till there was you Stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam (Ap)

Trompetsolo: Thomas Sævik, til ungdommen

Kl. 21:00 Avslutning