BENTE WEMUNDSTAD tekst 

Marit Rosenberg har akkurat avsluttet en stor jobb på Frogner i Oslo, der hun har totalrenovert en stor leilighet fra 1800-tallet.

– Utfordringene i sånne situasjoner er å bevare sjela fra 1800-tallet samtidig som det skal være modernisert.

Planlegging

Utfordringer blir det også når folk følger trenden og flytter fra eneboligen og inn i en 50 kvadratmeter stor leilighet uten å ville kvitte seg med noe.

– Stort eller lite, det viktigste er å møte den som kommer med oppdraget med respekt. Jeg snakker lenge med dem på oppstartsmøtet for å finne ut hvem dem er. Ofte har de møbler eller gjenstander de vil ha med seg videre, og det må planlegges inn i det nye, sier Marit Rosenberg.

– Deretter legger vi en plan på fremdrift – en plan på areal, møbler og belysning, og en stylingplan. Vi skaper en fargepalett som jeg jobber ut ifra, og så setter jeg i gang med å bygge et rede som er godt å være i. Jeg lager ikke kataloghjem, ingen hjem blir like.

Belysning er sentralt, både primærbelysning og hyggebelysning. Marit Rosenberg ønsker at det skal være gjennomført – ingen forside og bakside i et rom.

 Helheten er viktig. Det skal ikke være en sjokkartet opplevelse å gå inn i neste rom. Ting skal henge sammen, og inngangsdøra skal si velkommen.

Trendene

Det sier seg selv at en interiørdesigner må følge med på trender, og i løpet av 25 år har hun vært med på mange.

– Den verste må være furuhelvete, som jeg kaller det, på 90-tallet. Furu på gulv, vegger og tak – og i møbler! Helt grusomt var det. 70-tallsstilen er heller ikke noen favoritt hos meg, men det kommer nok av at jeg vokste opp i det, sier Rosenberg.

– Én stil det er vanskelig å bli kvitt, er shabby chic. Når billigbutikkene begynner å selge tilbehør til en stil, kan man regne med at trenden er over. Den nyere stilen kalt landstil har overtatt, og den er ganske overdådig, men ikke slitt, slik som shabby chic.

Varmere

Pastellfarger har vært trenden lenge, og er det ennå. I år skal pastellene være litt varmere på skalaen.

– Jeg opplever at kundene mine er mer bevisste på kvalitet og bærekraft. De to tingene henger sammen, fordi kvalitet trenger man ikke kaste eller bytte ut så fort. Derfor er det viktig med en god interiørplan – det kan man spare masse penger på, sier interiørdesigner Rosenberg.

 Rett ting på rett plass, og gode løsninger for å skjule all teknologien vi omgir oss med, er viktig.

Gardiner kan det gjerne være, men som en ramme rundt vinduet, ikke for å skjule vinduet.

– Et vindu med en pen utsikt er som et skiftende maleri på veggen.

Marit Rosenberg ser løsninger andre ikke ser, og tar hensyn til både solas gang over vinduene, om persiennene blir penest loddrett eller vannrett eller om kottet bak kjøkkenet kan bli et funksjonabelt kjøkkenskap.