GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

I dag teller Nøsted Brygge over 22.000 kvadratmeter. Forhåndssalget av leiligheter nærmer seg allerede 50 prosent, og til høsten starter byggearbeidene. Men Nøsted Brygge skal ikke bare fylles av leiligheter. Det skal også være et innhold for beboerne, slik at nye eiere skal trives i sine hjem på havna i Drammen.

Nøsted Brygge vil få i alt 89 leiligheter med areal fra 55,5 til 160,5 kvadratmeter. De fleste vil være romslige leiligheter på rundt 100 kvadrat.

Det lokale tilsnittet forsterkes også via lokal entreprise gjennom Vestviken Entreprenør.

Merkedagen

26. oktober 2020 vil for all fremtid være en merkedag i drammenser Jan Erik Hansens liv. Da kunne han endelig slippe jubelen løs, etter at kommunen godkjente Nøsted Brygge til boligformål.

– Det var en gledens dag. Etter åtte år, var vi endelig gjennom nåløyet, og vi kunne slippe jubelen løs, sier Hansen.

Og til høsten starter altså grunnarbeidet og spuntingen med å reise boligkomplekset som skal romme 89 leiligheter.

– Siden tomten må sikres mot sjøen, betyr det også en merutgift på 30 millioner før vi kan reise byggene. Det er selvsagt kostbart, men så gir det også beboerne trygghet og ekstra sikkerhet, forklarer Hansen.

At han i dag er blitt boligbygger i Drammen, med blant annet Engene Park på samvittigheten, var mer en tilfeldighet. Etter å ha startet og drevet suksessbedriften Computerland fra 1994 – med avdelinger i de største norske byer – solgte han selskapet i 2006. Under tiden kjøpte han blant annet Tomtegata 29, Nedre Storgate 50 og flere andre eiendommer på Bragernes. Hans første befatning med eiendomsmarkedet, resulterte altså i byggingen av Engene Park noen få år senere. Prosjektet i regi av Hawø Eiendom AS, kom i stand sammen med hans svigerfar.

For nye Nøsted Brygge eier Hansen selv gjennom selskapet Mocom 48 prosent av aksjene, mens Per Rosenvinge i Hobro Bygg og familien Børretzen eier 17 prosent av aksjene – mens Jan Wøien eier 14 prosent.

Drømmeprosjektet

Jan Erik Hansen vedgår at han alltid har båret på en drøm om å bygge et kompleks langs havna. Derfor startet han sitt drømmeprosjekt ved å skaffe seg et eiendomsbygg og første bit av det som nå blir Nøsted Brygge. Senere har han komplettert samlingen til hele området på 22 mål mellom Toyota i øst til Glassverket i vest.

– Men næringsvirksomhetene skal bestå, og prosessen med å tilpasse næringsvirksomheter til det nye komplekset er i full gang, forteller han.

Av bygningsmassen vil 9.200 kvadrat være dedikert til næring og 8.500 kvadrat til boliger.

– I tillegg blir det garasje i bygningsmassen med plass til 200 biler. Og så eier vi også 8,5 mål av sjøen, der marinaen kan utvides til cirka 100 båtplasser, sier han.   

Etter mange års dialog med kommunen, øynet han det første håpet om å nå sitt mål i 2012, da området ble omregulert til næring og industri. Og altså åtte år senere til boligformål. Men ikke alt det gamle skal rives.

– I og med at Nøsted Brygge nå er et transformasjonsområde, skal deler av gamle industribygg danne grunnlag for moderne boliger. Her river vi en del av den gamle bygningsmassen, men tar samtidig vare på den eksisterende og bunnsolide bygningskroppen slik at denne danner et historisk fundament for nye boliger, forklarer Hansen.

Bil, båt og hundevask

På Nøsted Brygge gjøres det altså klart for et moderne bryggeanlegg, felles takterrasser samt uteområder med store grøntarealer. I tillegg blir det bilpool og ladeplasser til elbiler, rom for bilvask og hundevask.

– Vi bygger også et hobbyrom eller møteplass om du vil – med eget bad, wc og kjøkken. Dessuten ønsker vi at kunstnere skal etablere seg på Nøsted Brygge, sier han og presiserer at skulptør Tron Meyer som skal lage den høyreiste skulpturen foran komplekset, allerede har etablert seg med eget atelier.

– Men der er det plass til flere. Og målet er å få til et kunstnermiljø i disse lokalene, sier han.

Som en ivrig bilentusiast med sin egen samling i kontorbygget, gjør Jan Erik Hansen også plass til en mer eksklusiv vinterlagringsplass for biler på loftet i bygningen – med egen bilheis.

– Som eier av leilighet på Nøsted Brygge vil bilentusiaster få tilgang til Norges første og eneste billoft, med billagring med personlig service og vedlikehold, forteller Hansen.  

Han ser også frem til at sykkelstien på nedsiden av komplekset blir bygget. En seks meter bred sykkelsti som er et samarbeide mellom utbyggere og kommunen, og som – når den står ferdig – sammenhengende vil binde området på Knive med Drammen sentrum.

Foruten det isolerte boligprosjektet, lover Hansen mange fasiliteter på det nye området, deriblant hundevask, bilvask, utleie av biler gjennom el-bil-pool, kajakk-pool, kunstnerfellesskap, restaurant, treningsstudio og skatehall.

– Nøsted Brygge skal ikke bare skinne grunnet sin beliggenhet, men også for sitt innhold, sier Jan Erik Hansen.