En del er gjort for fremtidens Nøsted Brygge allerede, men jobben med rivning, bygging og restrukturering av eldre bygningsmasse tar for alvor av høsten 2022. Da skal de bruke tre år på å komplettere anlegget.

Utbyggerne har lyttet til boligkjøpernes ønsker og behov etter hvert som kjøpere melder seg, og det skjer endringer. En del av boligmassen som var planlagt å være 4-romsboliger er nå tegnet om til å være 2- og 3-romsleiligheter.

– Det er viktig for både oss og de som ønsker å flytte hit at enhetene fylles opp raskt og i størst mulig grad. Vi har derfor gjort om noen av planene for å bidra til at flere blir enda mer fornøyde, sier Jan Erik Hansen.

Mye sol i vannkanten

Hansen er mannen som har fått denne delen av Nøsted Brygge godkjent som boligområde av Drammen kommune. Det tok ham åtte år å få kommunen med på planene, som han lenge før dette hadde drømt om å få til.

– Det var en gledens dag. Etter åtte år var vi endelig gjennom nåløyet, og kunne slippe jubelen løs, sier Hansen.

Nøsted Brygge legger dermed opp til boligkompleks helt i vannkanten av Drammensfjorden, med mye sol og tett på naturen. Det skal syde av liv på uteområdene med restauranter, treningssenter og bar, og for å få fjorden helt inn, er det anlagt båthavn på området.

Ingen soveby

Samtidig ønsker ikke utbyggerne at det bare skal bli en soveby, og vil ha aktivitet og næring med arbeidsplasser og tilbud av både varer og tjenester i skjønn forening – liv på dagtid.

– I og med at Nøsted Brygge nå er et transformasjonsområde, skal deler av gamle industribygg danne grunnlag for moderne boliger. Her river vi en del av den gamle bygningsmassen, men tar samtidig vare på den eksisterende og bunnsolide bygningskroppen slik at denne danner et historisk fundament for nye boliger, sier Hansen.

De har etablert Drammen Næringsparker som skal fylle 80 næringsseksjoner enten gjennom salg eller leie. Selskapet Drammen Næringsparker ledes av Per Rosenvinge.

Jakter passende aktører

– Drammen Næringsparker sitter med rundt 12.000 kvadratmeter med næringslokaler når boligene er fordelt. Vi har en plan for mye av dette næringsarealet, men vi har fortsatt en del ledig. Målet er å finne aktører som passer inn i dette prosjektet, sier han.

Noe som typisk passer godt inn i et boligområde av denne typen, er restauranter og barer. Derfor har de allerede inngått avtaler med aktører som skal etablere Nøsted Bar og Brasseri, og Luncheriet nede på brygga.

Trening og kunst

Disse plassene for opplevelser åpner dørene i henholdsvis 2025 og 2024. Samtidig som folk har startet innflytting i sine nye boliger med Drammens kanskje fineste fjordutsikt.

Det er dessuten allerede åpnet et treningssenter der. Jørn Ove Hansen, tidligere Norges-mester i karate over 20 ganger, har gått inn og skapt et aktivitetssenter med både karateklubb og treningssenter.

– Treningssenteret og karateklubben WH Sport & Fitness er her allerede. Jørn Ove Hansen sitter på tett oppunder 1000 kvadrat, sier Rosenvinge.

Det estetiske er også en del av tankegangen når man bygger et boligmiljø som Nøsted Brygge. Derfor har de hyret inn kunstneren Tron Meyer til å lage en skulptur som skal stå nede ved vannet. Han har selv også etablert seg på området for å skape et kunstnermiljø. Dette inneholder både arbeidsområder for kunstnere og et galleri.

Billoft og sykkelsti til sentrum

På Nøsted Brygge gjøres det altså klart for et moderne bryggeanlegg, felles takterrasser samt uteområder med store grøntarealer. I tillegg blir det bilpool og ladeplasser til elbiler, rom for bilvask og hundevask.

– Vi bygger også et hobbyrom eller møteplass, om du vil, med eget bad, WC og kjøkken. Som eier av leilighet på Nøsted Brygge vil bilentusiaster for tilgang til Norges første og eneste billoft, med billagring med personlig service og vedlikehold, sier primus motor Jan Erik Hansen, som selv er ivrig bilentusiast.

Han ser også frem til at en fire meter bred gang- og sykkelsti på nedsiden av komplekset blir bygget. Den er et samarbeid mellom utbyggere og kommunen, og – som når den står ferdig – vil bli en sammenhengende forbindelse mellom området på Knive og Drammen sentrum.

 

FAKTA:

  • Jan Erik Hansen eier 48 prosent av Nøsted Brygge gjennom selskapet Mocom. Per Rosenvinge og familien Børretzen eier 17 prosent hver seg, mens Jan Wøien eier 14 prosent. Samtidig er noen mindre aksjeposter fordelt på tre andre aksjonærer.
  • Hansen står bak mye av finansieringen og drømmen om et Nøsted Brygge. Det hele startet med butikkjeden Computerland, med avdelinger i de største byene i Norge. Selskapet var en suksess fra 1994 til 2006, da han solgte selskapet.