- Jeg hadde aldri trodd det skulle være mulig å få så mange musikere og komponister med på å lage musikk til oss, men det har vi klart, sier korets leder Bjørnar Nørstebø.
Vålerenga Mannskor ble restartet for bare tre år siden. Allerede har de sunget på Rockefeller, deltatt i teaterstykket “My Little Willy” på Black Box og Østkantspellet på Vålerenga.
Da koret fikk koronastøtte fra regjeringa, var det én ting de ville bruke pengene på: Mer ny musikk.
Sterke partnere
Nå samarbeider de med noen av Norges beste komponister, med ett mål for øyet: Bringe Rudolf Nilsens dikt frem i lyset.
- Rudolf Nilsen ville forandre livene til de som har det trangere enn andre. Han så at verden er blodig urettferdig, og var forbanna over at vi lever som om ingenting er galt. Samtidig ville han vise at verden er vakker også når den virker som mest dyster og grå. Det er kanskje enda viktigere i dag enn da Nilsen skrev diktene for hundre år siden, sier Nørstebø.
Det er han som har tatt initiativ til at komponistene Eva Holm Foosnæs, Torbjørn Dyrud og Baard Slagsvold har komponert ny musikk til dikt av Rudolf Nilsen.
I tillegg har Frank Havrøy, David Sætre Hveem, Aleksander Waaktaar og Bendik Sells skapt nye kor-arrangementer til flere dikt av Nilsen.
Til Håndverkeren
Mandag 2. mai synger de på Håndverkeren i Drammen
- Hvorfor er Rudolf Nilsen viktig i dag?
- Rudolf Nilsen levde i tiden omkring første verdenskrig. Da, som i dag, er det viktig å se hva vi mennesker kan klare sammen. Derfor trekker vi hans dikt fram i lyset og gir dem en moderne låtdrakt, som jeg tror pøbelen og poeten i ham hadde likt.
- Rudolf Nilsen var et engasjert menneske. Han var radikal, samtidig hadde moren bakgrunn fra Frelsesarmeen. Jeg tror det er viktig å bli minnet på det engasjementet og den kampgløden han hadde, som sprang ut av en kjærlighet til byen og menneskene, sier Nørstebø.
Dette sier komponistene
- I mitt møte med tekstene av Rudolf Nilsen har jeg prøvd å finne balansen mellom det bohemske, romantiske og nøysomme. Målet var å treffe en utadvendthet i uttrykket, som er skreddersydd for personlighetene og stemmene i Vålerenga Mannskor, sier Eva Holm Foosnæs
Foosnæs er blant Norges mest anerkjente komponister av moderne kormusikk. Hun har laget verk for Oslo Filharmonien, Trondheim Sinfonietta og Det norske damekor. Under koronaen komponerte hun tre verk for Vålerenga Mannskor.
Frank Havrøy ble grepet av Rudolf Nilsen overmot og kjærlighet, sier han:
- Om det så var kjærligheten til byen, kjærligheten til mennesket, til arbeiderklassen, til kvinnen, til revolusjonen, eller rett og slett kjærligheten til kjærligheten selv. «På Gjensyn» er en hyllest til byen og hvordan man lengter tilbake dit. Slik Rudolf Nilsen alltid gjorde, sier han.
Grammy-nominert
Havrøys komposisjoner har blitt Grammy-nominert. Han har jobbet med musikere som Silje Nergaard, Ole Paus og Schola Cantorum.
- Jeg ville gjøre det mollstemt men kraftig, i tråd med arbeidersangene fra tiden da de betydde noe, sier Baard Slagsvold om sin komposisjon til diktet “Rakosi”.
Slagsvold er mest kjent som tidligere medlem i popgruppa Tre Små Kinesere. Han har også spilt med Motorpsycho og Lars Saabye Christensen.
Forfatter Leif Høghaug, som arbeider med en Rudolf Nilsen-biografi i disse dager, binder programmet sammen med fortellinger fra dikterens innholdsrike og innflytelsesrike liv.
Våleranga Mannskor ble etablert for første gang for 101 år siden, i 1921, og ble nyetablert i 2019. Tre år etter starten hadde vi dermed hundreårsjubileum. Dirigent er Synnøve Sætre Hveem.