GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

I boden vis a’vis blomsterhandleren har fem sommervikarer hatt oppdraget med å veilede turistene som besøker elvebyen i sommer. 

Fra midten av juni og frem til 21. august har Drammen kommune tjenesten operativ. Både i Drammen og i Svelvik. Men mens Drammenskontoret har holdt åpent hver dag hele uken, holder kontoret i Svelvik åpent fredag og lørdag.

– Det er vi som betjener begge kontorene, sier Synne Skjelbred (22) fra Svelvik.

Hun er koordinator for de fem turistguidene for andre år på rad. Og med nylig bachelorutdannelse fra reiselivsledelse og opplevelsesutvikling fra Høgskolen i Christiania på samvittigheten, føler hun denne sommerjobben er utrolig lærerik.

Med seg på laget denne dagen har hun høgskolestudentene Emil Kristoffer Johansen (22) fra Skoger og Ruthay Sadri (24) fra Rundtom. Johansen har nylig avsluttet bachelor-utdannelse innen maskinlogistikk mens Sadri studerer Midtøsten i Oslo. Sadri har i likhet med Synne Skjelbred sommerjobben for andre året.

– I fjor handlet det fortsatt mye om pandemi og smittevern. Nå er det heldigvis åpnet opp helt, noe som merkes på turiststrømmen. Vi har allerede hatt mange utenlandske turister på besøk, blant annet fra Nederland, Tyskland og USA, forteller Ruthay Sadri.

De tre turistguidene opplever alle at turistene er svært nysgjerrige, men med fellestrekk om at de ofte lurer på hva Drammen har å tilby.

– Selv om verden er blitt digital, er det ofte de fysiske kartene turistene etterspør. Det har vi heldigvis trykket opp i mange eksemplarer. Og så er det litt opp til oss å anbefale dem videre. Det være seg om de skal ha hotellrom for natten, om de er ute etter en badeplass eller en attraksjon, forteller Emil Kristoffer Johansen, og tipper de vanligste anbefalingene går i retning av Spiralen, Drammensbadet, Drammen Museum eller Gulskogen gård.

– Men ønsker folk aktiviteter så geleider vi dem gjerne til å låne seg bysykler, og er de enda mer aktive kan de leie kanoer også. Mulighetene er mange i Drammen, understreker guidene.

Drammen Turistkontor holder åpent hver dag fra 10 til 17, og fra 10 til 16 på søndager.

Kontoret i Svelvik holder åpent fredager og lørdager 10 til 17.