MARIANNE M. JONASSEN tekst og foto

Til daglig jobber Lars Hübschle som seksjonsoverlege ved ortopedisk avdeling på Drammen sykehus, med hovedansvar for ryggpasienter. Men 5. mars satte han kursen mot Nepal for å operere pasienter med store behov for avanserte ortopediske inngrep. Operasjonene foretas ved Okhaldhunga Communtiy Hospital. Et sykehus på 1.700 meters høyde – om lag syv mil unna Mount Everest.

– Jeg har tatt ut permisjon fra jobben min som seksjonsoverlege i 10 uker for å jobbe ved det lokale sykehuset i Okhaldhunga øst i Nepal, som for øvrig støttes av Normisjon, forteller Lars Hübschle, om sin tredje tur som spesialist i det asiatiske fjellandet.

Hübschle har vært ortoped ved Drammen sykehus i 16 år.

Godkjenning

Den første uken måtte Hübschle tilbringe i hovedstaden Katmandu, da nepalske myndigheter har strammet inn på hvilke grupper helsepersonell som får arbeidstillatelse i landet. Med myndighetenes godkjenning gikk ferden videre til sykehuset i Okhaldhunga, for øvrig drevet av det norske ekteparet Erik og Kristin Bøhler i 15 år frem til 2019, og som Hübschle jobbet sammen med i 2018 og 2019.

– Det er blitt så strengt at du må ha master for å kunne jobbe som utenlandsk helsepersonell i landet, opplyser han på klingende Kristiansandsdialekt.

Samarbeid 

Fra den første turen til Okhaldhunga for fire år siden har fokuset vært å gjøre hverdagen bedre for pasientene som opereres ved sykehuset.

– Tidligere har jeg i hovedsak behandlet øyeblikkelig hjelp og traumer, men denne gangen er målet og operere pasienter som har blitt holdt skjult som følge av ubehandlede eller medfødte ortopediske skader, forteller Hübschle.

I tett samarbeid med to norske og to lokale fysioterapeuter jobber ortopeden fra Drammen med å kartlegge hvilke pasienter som kan ha utbytte av en ortopedisk operasjon.

– Det er første gang jeg gjennomfører planlagte operasjoner ved Okhaldhunga Community Hospital, sier Hübschle.

Sykehuset er registrert med 50 senger, men har plass til 100 pasienter, ifølge Hübschle.

– De nepalske allmennlegene som jobber her er allsidige, de operer alt fra blindtarmer til å behandle diabetes.

Implantater

Sammen med en svensk kollega har han tatt ansvar for ortopedien i Okhaldhunga.

– Implantatene er utdaterte i forhold til norsk standard, men fortsatt mulig å bruke til å få en vellykket operasjon, forklarer han.

Ifølge Hübschle er det mange i Norge som har kjennskap til sykehuset i regi av Normisjon.

– Den norske jordmoren, Liv Wendel har jobbet med flere prosjekter her i Nepal.

Med seg i containeren fra Norge var det med flere kjærkomne tilskudd til sykehuset i Nepal.

– Vi hadde også med oss strikkede plagg til nyfødte. For her i høyden er det ofte kaldt og husene er dårlig isolerte, forteller Hübleche.

I løpet av oppholdet i Nepal er det lagt opp til å gjennomføre en til to operasjoner om dagen. Noe Hübschle er godt i gang med.

PS: I Norge er det opprettet en spleis kalt «Lars skal til Nepal» hvor pengene går til frakt av utstyr. Ifølge beskrivelsen i spleisen vil midler som er til overs gå uavkortet til sykehuset i Okhaldhunga.