Fylkesråden besøkte Drammensbiblioteket rett før hun selv og familien tar ferie. Barneavdelingen her er rundt ett år gammelt, og fremstår som et drømmested for barn.

– Jeg synes det er fantastisk at det finnes slike steder for barn, som biblioteket her i Drammen, som er tilpasset nettopp for dem. Her har man tenkt på alt. Her står bokhyllene i riktig høyde for barna, det er innbydende interiør, deilige stoler og sofaer. Her er det hulrom, som barna kan gjemme seg i, om de ønsker det, eller kapsler som barna kan sitte i. Her er det bare fantasien som setter grenser. Og det er jo sånt som barn elsker. Her kan man tydelig se barn koser seg, og det er veldig godt å se, sier fylkesråden.  

– Sommerles er et fantastisk tilbud til barn og barnefamilier, og en veldig fin introduksjon til å bli kjent med bibliotekene, og hvor godt og deilig det er å gå og komme på et bibliotek, og ha full frihet til å finne på akkurat det man vil, sier hun.

Fylkesråden oppfordrer barna til å lese selv, men også å bli lest for av de voksne. 

– Jeg synes høytlesning er en fin måte å bli kjent med barnas verden på. Så at høytlesning også er en del av Sommerles, synes jeg er veldig gøy. 

– Noen ganger kan man høre barna sine si ting og spørre om ting som får en til å tenke, hvor kom det fra? Og ofte er svaret bøker, tegneserier eller barne-tv. Det å få lov til å bli med inn i alle de spennende historiene, og ta del i diskusjonen rundt forskjellige temaer sammen med barna, er viktig, sier hun.

Britt Kroken Kjenes jobber ved Drammensbiblioteket, og understreker at Sommerles er en konkurranse hvor man konkurrerer med seg selv, og ikke andre.

– For hver bok du legger inn får du poeng og går opp i nivå, eller «level», som det heter. Du får premie uansett hvilket nivå du er på. Sommerles er en konkurranse hvor man konkurrerer med seg selv, og hvor hovedformålet er å kjenne lysten og gleden ved å lese.

Hva kan man vinne?

– For eksempel smykkesteiner, ekte haitenner, pilspisser og armbånd. Det er veldig populære premier, sier Kjenes.

Barna kan også kommentere bøkene de har lest, og noen av disse kommentarene henges opp i biblioteket. Det er mange barn som spør nettopp etter disse bøkene, sier hun.

Det slutt på at de bibliotekansatte går rundt og hysjer på barna.

– Det er det slutt på. Biblioteket skal være et møtested og et fristed for barn, hvor barn får være seg selv, hvor de får utfolde seg, og hvor ingen spør deg om hva du gjør der. Det skal være trygt og godt for alle barn å være på biblioteket, sier Kjenes.

For å hjelpe Viken-samfunnet ut av pandemien, la fylkesrådet i Viken, 2. juni, frem en tiltakspakke, med blant annet 200 000 kroner i støtte til kjøp av digitale bøker og e-lydbøker for barn i målgruppa for Sommerles-kampanjen. Et samlet fylkesting stilte seg bak tiltakspakken.