Nordmenn er brilleglade mennesker. Det kommer frem i en ny undersøkelse utført av YouGov. Nesten én av to nordmenn har mellom to og fem brillepar med styrke, og for solbriller er tallet enda høyere. Samtidig viser undersøkelsen at slett ikke alle par blir brukt. Hele fire av ti har både solbriller og briller liggende hjemme som ikke lenger passer til synet deres, som er ødelagt eller som de anser som utdaterte. Det utgjør minst fire millioner brillepar, ifølge undesøkelsen som er gjennomført på vegne av optikerkjeden Specsavers.

– Det er ikke overraskende tall, sier optikerpartner Lars Erik Krangnes i Specsavers Drammen.

Humanitært prosjekt i Tanzania

At drammensere har mange brillepar til overs, gjør imidlertid Krangnes håpefull. Helt siden 2015 har nemlig butikken i Drammen og alle andre Specsavers-butikker samlet inn brukte briller og solbriller til optikerkjedens humanitære prosjekt Gi syn til Tanzania. Prosjektet handler om å gi tilbake til samfunnet ved å gi visuelle hjelpemidler til befolkningen på Zanzibar.  Februar 2023 skal nok et Specsavers-team reise ned og gi synsundersøkelser til innbyggerne på Zanzibar, i tett samarbeid med de lokale helsemyndighetene. 

– Over 50.000 brillepar har fått nytt liv siden prosjektet ble startet. At de gamle brillene til flere av våre kunder her i Drammen nå befinner seg i Tanzania, er fint å tenke på. Har du et par du ikke lenger liker eller som ikke passer styrken du trenger, håper vi du kommer innom butikken med dem. Du får ryddet i skuffer og skap og vi får hjulpet de som trenger det mest, sier Krangnes.

Solbriller mot grå stær

Tanzania står overfor utfordringer. En stor andel lever under fattigdomsgrensen, og tilgangen til optikere er ekstremt mangelfull. Zanzibar og Tanzania har en høy forekomst av grå stær, som er den vanligste årsaken til unødig blindhet i verden. Øyesykdommen står bak 50 prosent av blindhet i utviklingsland, sammenlignet med 5 prosent i utviklede land, der grå stær enkelt kan opereres.

– Solbriller er et enkelt, men svært viktig hjelpemiddel for mennesker med grå stær. I Tanzania har de fleste ikke tilgang til noe så enkelt som solbriller. Når vi nå vet at drammensere har mange ekstra par liggende hjemme, som de i tillegg ikke ønsker å bruke, håper jeg folk tar seg tid til å komme innom butikken, sier informasjonsansvarlig i Specsavers, Philip Reiler.   

Han understreker hvor viktig synshjelpemidler er i hverdagen for dem som trenger det, og hvordan alt fra lekselesing til matlaging og håndarbeid kan bli utfordrende uten synskorrigering.

– I fjor møtte teamet blant annet en ung jente med -12.50 i styrke, som aldri hadde hatt briller før. Hun gråt da hun fikk på sitt første par, forteller Reiler.

Kan ikke få nok briller

Selv om optikerkjeden har samlet inn tusenvis av briller og solbriller de siste årene, er de stadig på jakt etter flere. Undersøkelsen fra YouGov beviser også at nordmenn har mange brukte briller igjen å gi.

– Vi ønsker oss absolutt alle briller og solbriller som ikke brukes. De brillene som ikke er av god nok kvalitet, vil bli sendt til vår samarbeidspartner Asker Produkt. Der vil medarbeiderne sortere materialene i metall, plast, glass og restavfall, før Norsk Gjenvinning overtar. Metall kan for eksempel bli til sykler, verktøy og hageredskap. Slik går ingen av materialene til spille, og hvert eneste innleverte brillepar får et nytt liv, enten her eller i Tanzania, sier Reiler.

NB: Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 24 - 29-08-2022 gjennomført til sammen 1011 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+ år.

 

Gi Syn til Tanzania 

  • Humanitært prosjekt startet av Specsavers i 2015 
  • Over 50.000 gamle brillepar har blitt levert inn til Specsavers under innsamling til prosjektet
  • Årlig blir over 1000 synstester utført og mer enn 4000 brillepar utdelt til befolkningen i Tanzania