MARIANNE M. JONASSEN tekst og foto

Selv om det var regntunge skyer over Drammen da Drammensavisa møtte Stortingspresident Masud Gharahkhani, var han allerede godt i gang med å forberede jula. For han er det beste med høytiden at familie og venner er samlet for å spise god julemat og tilbringe tid sammen. Og at juletreet er selvhugd.

– Tidligere juksa vi og hadde plastikk juletre, men de siste årene har vi hugget vårt eget tre hos en bonde i Skoger, forteller Masud Gharahkhani.

Sprø svor

Det var bestemor Pia i Skotselv som introduserte familien Gharahkhani fra Iran for den norske julefeiringen. En feiring som startet med julegudstjeneste i den lokale kirken, med påfølgende julemiddag og besøk av nissen. Som familie har de laget sine egne tradisjoner.

– Jula er barnas høytid, så hos oss har vi blitt enige om at vi voksne ikke gir hverandre gaver, sier han.

Ifølge Gharahkhani er han ansvarlig for å tilberede ribben og den smakfulle sausen som serveres på julaften.

– Jeg kjent for å få sprø svor på ribba. Og for de gjestene som ikke spiser gris, så lager vi for eksempel kalkun. For alle skal føle seg inkludert og ha en god opplevelse.

Forbilde  

Hans brennende engasjement for menneskerettigheter strekker seg flere generasjoner tilbake. Hans oldemor var aleneforsørger for bestefaren. Etter at hun døde måtte bestefaren i en alder av 12-13 år livnære seg som barnearbeider i Iran. I hele sitt voksne liv og frem til pensjonistalderen jobbet han i jernbaneverket. Som far til seks, tre sønner og tre døtre var han levende opptatt av alle skulle ha like muligheter, uavhengig av kjønn.

– Bestefar ønsket ikke at hans døtre skulle gifte seg og stifte familie uten å ha tatt en utdanning. Og slik ble det.

Masud Gharahkhani er utdannet radiograf. Noe som gjorde bestefaren stolt. Noen år senere var tonen derimot annerledes da ambisjonen om en politikerkarriere ble servert.

– Han ble skikkelig sint. I hans verden var politikk forbundet med korrupsjon og skittent spill. Politikk hadde i tillegg tatt fra han muligheten til å ha nærhet til sine barnebarn, forteller Gharahkhani, og referer til at han som liten gutt måtte flykte sammen med sine foreldre.

– Vi ankom som flyktninger til Norge i 1987.

Etter en nærmere forklaring om at Norge bruker oljeinntektene til å bygge opp velferdsstaten med gratis skole og helsevesen var bestefaren fortsatt ikke helt overbevist.

– Det avgjørende var da jeg sendte han bilde av kong Olav som tok en helt vanlig trikk. Da fikk han et godt bilde av hva politikk og demokrati egentlig innebærer.

Krig i Europa

Da Masud Gharahkhani tiltro vervet som Stortingspresident 25. november 2021, var hovedoppgaven hans å rydde opp i forholdene rundt skatt og pendlerboliger for stortingsrepresentantene. Godt i gang med denne prosessen skjedde det utenkelige.

– En stor krig i Europa endret alt, samtidig som mange kjente på en stor usikkerhet. Det gjør at det siste året har vært spesielt og kontrastfylt, erkjenner Stortingspresidenten.

Besøket i Ukrania på Norges frigjøringsdag 8. mai i år ble en reise som Stortingspresident og privatpersonen, Masud Gharahkhani aldri kommer til å glemme.

– For meg personlig var det tøft å oppleve krig for andre gang i mitt liv, sier han og forteller om en rundreise i det krigsherjede Ukraina.

– På et lite tettsted ble vi møtt av en prest som viste oss rundt på et område hvor det var det var funnet massegraver. Det var sterkt å høre presten fortelle om at han i løpet av to uker gjennomførte 400 begravelser. Mennesker han hadde døpt, konfirmert og viet. Et annet sted fortalte sannhetsvitner om masseskyting fra tanks mot sivile.

For andre gang i historien har en statsleder fra et Europeisk land holdt en tale i stortinget. Den første var tidligere statsminister i England, Winston Churchill i 1948. Den andre president Volodymyr Zelenskyj i Ukrania.

– Churchill var på en rundreise i Europa. Hans tale i stortinget handlet om at vi skulle lære av 2. verdenskrig og at det aldri må skje igjen. Nå skjer det igjen. Nå kjemper ukrainerne for det samme som Norge kjempet for under 2. verdenskrig – selvstendighet, frihet og demokrati, sier Masud Gharahkhani.

En av dem

I høst skapte Gharahkhani overskrifter både i Norge og utenfor landets grenser da han som Stortingspresident gikk ut og kritiserte Irans styresett offentlig. Hendelsen det refereres til er den unge kvinnen, Mahsa Amini som døde under politiets varetekt, fordi hun ikke var godt nok tildekket ifølge iransk lov.

– Mitt engasjement i forhold til Iran er detaljert fortalt i boken min «Norge i mitt hjerte». Og hadde ikke mine foreldre tatt valget om å flykte fra Iran i 1987, hadde jeg vært en av de mange unge menneskene som er ute i gatene for å kjempe for demokrati, menneskerettigheter og ytringsfrihet, sier Masud Gharahkhani.

Stortingspresidenten hører daglig lyden av demonstranter som demonstrer på Eidsvoll plass foran stortinget.

– På fredelig vis demonstreres det for billigere strøm, krigen i Ukrania eller støtte til Iran. Fordi vi har ytringsfrihet og demokrati i Norge. Og for de unge menneskene som er ute i gatene i Tehran for å demonstrere, så er målet å få litt av den friheten vi har her. Så det at jeg kan bruke min stemme som Stortingspresident betyr mye for iranerne, og det er jeg stolt over å ha gjort, forklarer Masud Gharahkhani.

Hans brennende engasjement for demokrati og ytringsfrihet takker han det norske folket for.

– Det som gjør Norge til et fantastisk land er demokratiet vårt, og da skulle det bare mangle at en Stortingspresident ikke engasjerer seg slik som jeg gjør rundt det som skjer i Iran, sier Gharahkhani.

Julete

Engasjementet rundt jul bruker Masud Gharahkhani sitt verv som Stortingspresident til å besøke frivillige lag og organisasjoner.

– Det er tøft for veldig mange nå. Enkelte har ikke mat til å sette på bordet, andre sliter med å ha økonomi til å kjøpe en julegave til barna. Og da er det flott å se at frivillige stiller opp med utlevering av mat og julegaver, forteller han om temaet som også engasjerer pressen.

– Mitt mål er å vise frem alle de fine folkene som gjør en kjempejobb for at andre mennesker skal ha det bra, og å gi av sin tid.