Rambøll er stolte av å være samfunnsrådgiver og prosjektpartner for både private og offentlige aktører i Drammen, noe de har gjort gjennom flere tiår.

– Vi var med på å anlegge Bragernes Torg og bidro med flere tekniske løsninger da Spiralen ble oppgradert. Den nye lyssettingen i tunellen har skapt nytt liv, og er designet av prisvinnende lysdesignere i Rambøll, sier avdelingsleder for bygg Nina Merethe Wiley i Rambøll Drammen.

Selskapets synlighet i Drammen er egentlig ganske tydelig når man blir bedre kjent med hvilke bygg og områder de har deltatt i utviklingen av.

På de fleste områder

– Vi jobber innenfor de fleste fag knyttet til å anlegge det du ser utenfor vinduet ditt, men også mye av det du ikke ser, som fundamentering, vann, avløp og kabler. Vi har jobbet tett med utviklingen i Drammen havn de siste årene, og er sterkt involvert i det som foregår knyttet til å tilrettelegge for en moderne, miljøvennlig og effektiv havn i hjertet av byen, sier Wiley.

Rambøll erkjenner samtidig at mye av det de gjør er noe som går den jevne drammenser hus forbi. Bygg, fundamentering, elektriske løsninger og vannrør brukes av tusenvis daglig uten noe skilt med Rambøll på når alt står ferdig.

Flere symbolbygg

Både det gamle og det nye sykehuset i Drammen har de vært med på å utvikle. Rambøll har tidligere vært involvert i bygg og komplekser som Drammen Teater, TV4-bygget, Aass bryggeri, Engene-kvartalet, Magasinet, og Politihuset, for å nevne noen. Men også anlegg som Bragernestunellen og jernbanebroene har de vært med på.

– Det mest kompliserte når vi prosjekterer Drammen helsepark er en 450 meter lang kjeller på 18 000 kvadratmeter, som blir liggende under bakken og som ingen ser, slår Rolf Bjørkeslett fast.

Han er avdelingsleder vei og leder Rambøll-kontoret i Drammen, som er det største rådgivningsmiljøet i Drammen med en årlig omsetning på 400 millioner kroner.

Leirgrunn

– Vi er eksperter på å bygge i Drammen fordi vi kjenner byen og grunnforholdene under byen så godt. På Brakerøya skal det bygges i leirgrunn, og det er vanskelig leirgrunn. Men vi vet hva som må gjøres i grunnen, og vi vet hva som kan settes på av etasjer, sier Bjørkeslett, og forklarer at de har et stort arkiv som rommer mye informasjon om mange av byens bygninger.

– I tillegg har arbeidene gjennom årene på Drammen Havn, det nye sykehuset, og Drammen helsepark gitt oss verdifull innsikt i hvordan fundamenteringsutfordringer i Drammen kan løses på best mulig måte, supplerer Wiley.

– Vi er opptatt av lokalsamfunnet vårt og vi ønsker å bidra til en positiv og bærekraftig utvikling av byen vår. Samtidig sitter vi på spesialistkompetanse som er ettertraktet både på nasjonale prosjekter og på internasjonale prosjektet. Rambølls kompetanse på broer har hovedsete i Drammen, og det er vi veldig stolte av. Den prisbelønte Farrisbroa i Larvik er en av flere store prosjekter broavdelingen vår har stått for, sier Bjørkeslett.

Av andre prosjekter kan Nasjonalmuseet, Regjeringskvartalet og skihallen Snø på Lillestrøm nevnes.

Nye hoder

De jakter samtidig på nye hoder til sitt Drammen-kontor, fordi det fortsatt kommer til å skje veldig mye bygging i byen og områdene rundt i årene som kommer.

– Det er svært mye spennende som skjer i Drammen fremover. Fjordbyen, transformasjonen av Tangen-området, visjonene rundt Strømsø, Gullhaug og Glassverket er bare noen av de mange stedene hvor det skal investeres og bygges mye. Her vil det bli behov for alt fra planleggere, arkitekter, ingeniører og prosjektledere, sier Wiley.

I dag er det nærmere 200 ansatte i selskapets kontor i Drammen, som er en økning på 30 siste to år. Rambøll Drammen er det tredje største Rambøll-kontoret i Norge, og bare kontorene i Trondheim og på Skøyen i Oslo er større.

– Når vi runder 200 skal vi feire med kake, slår Wiley fast.

– Vi er store og har 20 ulike fagmiljøer innenfor kontorets vegger, sier Wiley.

«Ung i Rambøll»

For å gjøre det attraktivt å være ansatt i selskapet har de etablert et sosialt nettverk kalt «Ung i Rambøll».

– Dette er laget for å ta imot nyansatte. Vi har også en veldig aktiv sosialgruppe som organiserer ulike firmafester, quiz, filmkvelder og aktive utflukter. Blant annet har vi shuffleboard og et biljardbord i en av kaffesonene, der medarbeiderne kan ta en pause, både på og etter jobb. Vi ønsker å ha et godt arbeidsmiljø, sier Wiley.

Hun legger til at selskapet ikke er et børsnotert selskap i motsetning til noen av de andre store i samme bransje, men er eid av stiftelsen Rambøll Fonden i Danmark. Det gir et fint verdivalg for de som ønsker å jobbe for Rambøll.

– All vår omsetning går tilbake til vekst og utvikling av selskapet. Det brukes mye midler på innovasjon og utviklingsarbeid. Vi var det første firmaet i Norge som ble bærekraftsertifisert etter FNs bærekraftmål, sier Wiley.

Flomsikring av Mjøndalen

Et av de spennende fagområdene selskapet trekker frem er arbeidet med flomsikring rundt Drammenselva og sideelver etter at de hadde «besøk» av flommen Frida for noen år siden.

– Om vi rammes av en flom i dag vil det få veldig mye mindre konsekvenser enn det gjorde den gangen. Vår fagkompetanse gjør at vi nå har rammeavtale med offentlige enheter i forbindelse med flom, blant annet NVE som forholder seg til flom mange steder i landet. Vi har et miljø her i Drammen som er ledende i landet på dette området, sier avdelingsleder Vann Eva Rogne Tønnesen i Rambøll Drammen.

 

 

FAKTA: Rambøll Drammen

* Kjernevirksomheten til Rambøll er prosjektering, teknisk rådgivning og prosjektledelse ved anlegning av bygg og installasjoner.

* I 1946 startet Olaf Abel Engh det personlige selskapet Siv.Ing Abel Engh

* I 1965 ble aksjeselskapet Ingeniørkonsulent AS stiftet, og i 1980 skiftet Ingeniørkonsulent AS navnet tilbake til Siv.ing Olaf Abel Engh AS.

* Ingeniørselskapene Kjeldaas & Brandsæter og Energi- og Miljøplanlegging (EMP) ble overtatt av Engh i 1992 og 1994. I 1995 endret selskapet navn til Abel Engh Knudsen AS etter oppkjøpet av Siv.ing Carl-H Knudsen AS.

* I juni 1995 ble selskapet kjøpt opp av svenske Scandiaconsult. Ingeniørselskapene Kjell Bruer på Bragernes og Frank E. Andersen ble overtatt på samme tid, sammen med firmaene Løset og Tomtekontoret på Strømsø.

* I 2003 kjøpte danske Rambøll det svenske Scandiaconsult og ble det største selskapet i sitt slag i Norden. Scandiaconsult i Norge skiftet navn til Rambøll Norge i 2004.

* Rambøll Drammen har i dag tilhold i Erik Børresens Allé 7 med sine nærmere 200 ansatte.

* Rambøll er i dag et globalt rådgivende ingeniørselskap med over 16 000 eksperter, og en historie som fører tilbake til de to stifterne, Børge Johannes Rambøll og Johan Georg Hannemann i København 1945. Selskapet eies av stiftelsen Rambøll Fonden gjennom danske Rambøll Gruppen AS. I Norge omsetter selskapet for 2,3 milliarder kroner og har over 1700 medarbeidere.

no.ramboll.com/contact/kontorer/drammen