GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

For de fleste som har kommet seg gjennom denne ingressen, trengs det nok en aldri så liten forklaring.

Dette handler om musikk av det sære slaget. De innvidde kaller det selv for GummiLyd. Og sjangeren er så absolutt av den smale sorten – der publikum ofte utstyrer seg selv med ørepropper under konsertene.

– Og så er det lavterskelmusikk, presiserer Bernt Winness (57).

Mannen – opprinnelig fra Porsgrunn, men som har bodd hele sitt voksne liv i Drammen – er nemlig en av to ildsjeler bak Drammen Støyscene.

Den andre er Tom Monsen fra Konnerud – som driver Quality Noice Studio.

– Vi fikk kontakt gjennom bibliotekets lydverksteder i 2019, og fant ut at vi ville gjøre noe sammen. Vi var begge fascinert av GummiLyd, en arena for alternativ musikk, og etablerte derfor Drammen Støyscene i løpet av dette året, forteller Bernt Winness.

Til daglig har de via sine kontakter med biblioteket fått tilgang til øvingslokaler i Multisal 1 i 2. etasje på Union Scene.

Og da handler det blant annet om ulike opptredener basert på elektronika, dronemusikk, støymusikk, ambient eller eksperimentell musikk.

Selv er Bernt Winness langt fra noen novise på det musikalske plan. Med sitt opphav fra en musikalsk familie lærte han seg tidlig å spille både piano, fiolin og toraders trekkspill. Og som voksen har han spilt i alt fra kammerorkester til bassgitar i punkeband.

– Men Drammen Støyscene er noe helt annet. Selv spiller jeg blant annet på en hodeskalle med tre innebygde mikrofoner. Her opptrer folk med alt som skaper lyd, sier han, og presiserer at det for mange, inklusive ham selv, kan gi den samme ekstatiske følelsen som de vakreste klassiske toner eller de flotteste scenekonsertene fra store artister.

– Jeg skal selvsagt få med meg det som skjer på Elvefestivalen, men samtidig arrangerer vi i Drammen Støyscene vår egen lille gratisfestival i Siloen ved Drammensbiblioteket.

– Der vil det være mange ulike artister som kommer og prøver seg. Og så kan publikum komme og gå som de selv ønsker, sier Winness.

Foruten lokale frilans-musikere fra Drammen, blir det innslag fra artister fra Oslo og omegn med sine særegne GummiLyd-opptredener under parolen «Refleksjon» fredag og lørdag på Elvefestivalen.