I Drammen ble det satt ny norgesrekord for høyeste temperatur. På Østlandet og Vestlandet ble september den femte varmeste siden målingene startet.

På landsbasis kom det 15 prosent mindre nedbør enn normalt i september. 15 stasjoner på Østlandet og Sørlandet satte rekord for høyeste temperatur målt denne måneden.

Det ble den ellevte varmeste septembermåneden vi har registrert siden målingene startet i 1900. Temperaturen i Norge lå 0,6 grader over gjennomsnittet fra de tretti årene fra 1991 til 2020, som er den nye normalen som brukes i klimaforskningen

Varmt i Sør-Norge

– Notodden og Flesberg i Viken hadde hele fem høysommerdager i september, det vil si dager med temperatur over 25 grader. Vi har ikke tidligere målt flere enn fire høysommerdager i september, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt til NTB.

I Drammen ble det 8. september satt ny norgesrekord for den høyeste temperaturen vi har målt i september, med hele 28,6 grader. Høyeste maksimumstemperatur var høyere i september enn i august, hvor den varmeste temperaturen registrert var 27,5 grader.

I tillegg satte 15 målestasjoner på Østlandet og Sørlandet rekord for høyeste temperatur som er målt i september. Disse er i Innlandet, Viken, Vestfold og Telemark og Agder.

Relativt varmest var det i Vestland og Viken, der enkelte stasjoner i snitt lå 2 grader over normalen. Relativt kjøligst var det i Øst-Finnmark hvor flere stasjoner endte 1,5 grader under normalen.