BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto

– Det har vært mye å gjøre, ja, medgir Line Høvik, som sammen med ektemannen André eier Spatec AS.

– Da landet stengte ned i mars i fjor, var det stille et par uker. Så braket det løs, og siden har det gått i ett.

Kunne vært høyere

I koronatiden har folk investert mye penger i hjemmet og i hytta. Massasjebad er en av de tingene som har blitt installert mange steder nå.

–Tidligere investerte folk i massasjebad for helsens del, nå er det mer velvære og avkobling. Det er jo helse i velvære også, sier Line Høvik.

I 2019 hadde Spatec en omsetning på i underkant 20 millioner kroner. I 2020 landet omsetningen på svimlende 33 millioner.

– Det kunne lett blitt en enda høyere omsetning – kanskje opp mot 40 millioner, men det har vært leveranseproblemer på grunn av korona. Fra noen ukers leveringstid har vi måttet vente et år på varene, og det kan bli for lenge for enkelte. Heldigvis hadde vi en del inne da koronaen kom, men på langt nær nok, sier Line Høvik, som får de fleste badene sine fra USA.

Terrassen hjemme

Spatec ble startet i 1997, og det var André Høvik som startet det. Med seg som hjelp hadde han faren, for kona Line jobbet som lærer. Hun kom med i familiefirmaet i 2000.

– André jobbet i Oslo og var veldig lei trafikk og pendling. En dag kjørte vi innom det relativt nye Hotspring på Høvik av ren nysgjerrighet. Vi kikket litt rundt, og mannen i butikken sa til mannen min: «Du får komme tilbake når du har råd til å kjøpe deg et sånt». Det gjorde André irritert, og han sa: «Denne butikken skal få konkurranse!» Og sånn ble det, smiler Line.

Spatec begynte smått med ett massasjebad som vi satte opp på terrassen hjemme. Så leide de lokaler i den gamle møbelbutikken på Kjellstad før de fikk kjøpt huset de er i nå.

– Det var en enebolig, og vi har gjort om og bygget ut litt. Men vi begynner å merke at det er trangt nå, sier hun.

– Derfor har vi kjøpt nabogården til Huseby gård, og der har vi søkt og fått godkjent ombygging av låven til vårt formål, nemlig lager og service.

Klager ikke

– Jeg er takknemlig for hvordan ting har blitt for oss i denne rare tiden. Mens folk permitteres eller mister jobb og inntektsgrunnlag har vi klart oss bra. Ingen av de syv ansatte har blitt syke, og det her vært normal drift hele veien. Måten vi merker koronaen mest på, er at havner rundt i verden er stengt, og det tar lang tid før vi får bestillingene våre. Men i den situasjonen vi er i nå, er det ingen grunn til å klage på noen ting, sier Line, som har perspektiv på livet i og med at hun jobber i Kirkens Bymisjon en ettermiddag hver uke og ser familier som ikke har det så bra.

Biologisk

Spatec AS har agentur på Nordic Hottub og Dimension One.

– De amerikanske merkene er velkjente, utprøvde og med høy kvalitet. De aller fleste kundene kjøper massasjebad i prisklassen 80.000 til 100.000, og det er motoren og rensesystemet som er avgjørende for kvaliteten og prisen, sier Line Høvik.

– Disse er vi trygge på, og kundene er fornøyde. Mye har endret seg på disse badene i de årene vi har vært forhandler, blant annet oppgraderinger på rensesystemene som nå bruker bare biologiske midler.

I tillegg til massasjebad, har Spatec også motstrømsbasseng, utedusjer og mye tilbehør.

Har selv

– På hytta har vi et massasjebad fra 1997 – det fungerer helt fint ennå, og brukes flittig når vi er der. Vi har hjemme også, og det brukes også ofte, både av oss og barna. Det blir gode og avslappende stunder for store og små, og man glemmer skjermer og telefoner når man legger seg oppi. Best er det på høsten og vinteren, når det er kaldt ute og man kan ligge i det varme vannet, sier Line Høvik.