Den lille, gule bussen har vært å se i bybildet gjennom hele sommeren, da den har gjennomgått grundig programmering før oppstart. Nå er den endelig klar til å begynne å kjøre i fast rute, som linje 1. Bussen skal kjøre over Bragernes Torg og gjennom gågata på veien fra parken til CC, en strekning på 1,6 kilometer.

Brakar har driftet prøveprosjektet med selvkjørende buss i Kongsberg siden 2018. Administrerende direktør Terje Sundfjord gleder seg nå til å se hvordan bussen vil fungere i Drammen, en større by med et mer komplekst trafikkbilde. Han tror den kommer til å bli et populært innslag i bybildet.

– Det er viktig å lære hvordan vi kan utnytte selvkjørende busser for å lage et mer fleksibelt og persontilpasset kollektivtilbud. Prosjektet i Drammen vil bidra til at kundene og øvrige trafikanter tar del i den læringen og blir trygge på denne typen teknologi, sier Sundfjord.

Et bedre kollektivtilbud

Prøveprosjektet er et samarbeid mellom Brakar, Applied Autonomy, Vy og Drammen kommune, og finansieres av Brakar med støtte fra Buskerudbyen. Ambisjonen er at prosjektet skal løpe frem til sommeren 2022. I løpet av prosjektet håper Brakar å prøve ut nye funksjoner som koordinering med lyskryss, kjøring uten vert og høyere hastighet. Læring underveis blir da viktig.

– Drammen kommune syns det er spennende at Brakar ligger i front med uttesting av ny teknologi, og at de har valgt Drammen for å teste den selvkjørende bussen i et større og mer komplekst bymiljø. For oss er det særlig viktig at man arbeider så mye med å ivareta sikkerheten for både passasjerene i bussen og andre som ferdes i byen. Vi håper innbyggerne vil bruke bussen, slik at det kan samles inn nyttig erfaring for videre utvikling, sier ordfører Monica Myrvold Berg.

Nye linje 1 skal bidra til at kollektivtilbudet blir mer tilgjengelig for de som har behov for å forflytte seg i sentrum. På kollektivknutepunktet Bragernes torg blir det enkelt med overgang til og fra andre busser.

­– Den selvkjørende bussen blir et innovativt og spennende tilskudd til kollektivtilbudet i Drammen. Viken fylkeskommune ønsker å gjøre det enklere for innbyggerne å reise kollektivt. Ny teknologi kan på sikt bidra til å gi mer fleksible måter å reise på, tilpasset den enkelte. Derfor er slike prøveprosjekter som dette viktige, sier Olav Skinnes, fylkesråd for samferdsel.

Gratis for honnør og barn

Det vil bli gratis for honnør og barn å kjøre bussen, mens for øvrige passasjerer er det vanlig bybillett som gjelder. Periodebilletter og ungdomsbilletter er selvsagt gyldige på den selvkjørende bussen. Billetter kan kjøpes i Brakars billett-app. Det er ikke mulig å betale kontant om bord på linje 1.

Bussen vil kjøre mellom kl. 11:00 og 17:00 på hverdager, og kl. 10:00 og 15:00 på lørdager. Det er sitteplass til seks passasjerer på bussen.