BENTE WEMUNSTAD tekst

Ensomhet og sosial distansering i Covid-19-pandemien har hatt negativ effekt på eldre voksnes fysiske og mentale helse.  I Drammen har sterk og stødig og andre styrke og balansegrupper for eldre voksne hjemmeboende vært stengt i pandemien.

Digitale møteplasser

Pensjonistforbundet Buskerud og Drammen Kommune har inngått samarbeid gjennom prosjektet: Digitale møteplasser og gruppetrening for eldre hjemmeboende.

Pensjonistforbundet Buskerud har som frivillig organisasjon søkt midler gjennom DAM-stiftelsen via «Frivillighetens program for besøk og aktivitet». De har blitt tildelt midler som nå kan benyttes til å øke eldre sin digitale kompetanse slik at deltagerne kan trene hjemme i sin egen stue sammen med sine vanlige «treningsvenner». 

– Sterk og stødig er forskningsbasert trening for å bedre styrke og balanse. Instruktørene er frivillige eldre som har fått opplæring fra fysioterapeuter i kommunen, forteller fylkessekretær i Pensjonistforbundet Buskerud, Gro Renstrøm Moen. 

Tre grupper

I samarbeid med Drammen Kommunes avdeling «Aktivitet og rehabilitering» har Pensjonistforbundet Buskerud startet opp et digitalt alternativ til de ordinære gruppene. Fysioterapeutene har ansvar for prosjektet og er nå i gang med tre grupper og flere skal startes opp utover året. 

Det etableres også et videokonferanserom hvor instruktøren kan lede treningen. Deltagerne må være over 65 år, gå uten ganghjelpemidler inne og kunne mestre digitale verktøy. Deltakerne må lære å logge seg inn, slik at de delta fra sin egen stue. Forskning viser at eldre er motivert for å lære teknologi, spesielt om de ser at de kan få bruk for ferdighetene.

Ny I-pad

Treningen har vært utrolig populær og deltagerne gleder seg til den ukentlige sosiale samlingen. 

– Jeg går veldig mye og holder meg i form, men dette er en helt annen type trening hvor du bruker andre muskler, sier en 75-åring som har deltatt noen ganger. 

– Vi er godt kjent med hverandre, så dette er også veldig sosialt. 

Opplæringen tok cirka én time og den spreke damen fant ut at hun nok måtte skaffe seg en ny I-pad.  Da er det bare å huske på at den settes på ladning før timen starter.  Hun gleder seg selvsagt til gruppen kan møtes fysisk igjen, men inntil da er dette et flott tilbud.

Kommet for å bli

Treningsgrupper for eldre hvor man møtes fysisk er helt klart å foretrekke, men trening via nett er nok kommet for å bli. Det kan være dager hvor formen ikke er helt på topp, det kan være langt til nærmeste sted for trening eller man foretrekker rett og slett og bli med hjemmefra. På teamsmøtene møtes de samme deltagerne og man får en sosial tilhørighet som man ikke får ved bare å spille av en video på nett.

Fysisk trening er viktig for alle aldersgrupper og her får man digital kompetanse i tillegg.

– Vi ser fram til å få flere grupper i gang slik at flere kan benytte seg av tilbudet, sier Gro Renstrøm Moen.