GEIR A. ARNEBERG tekst og foto
I fjor tippet han de brune på nedrykksplass (13) og fikk delvis rett, skjønt det endte med 16. og sisteplass. Og så tippet han Strømsgodset på 6. plass. De endte tre plasser lenger ned.

Derfor blir det ikke noe tips på Mjøndalen i denne omgang. Men han legger ikke skjul på at han ønsker de brune velkommen tilbake til det gjeve selskap ved første korsvei.

– Det er noe eget med lokalderby på øverste nivå. Et høydepunkt i sesongen, sier «Oddemann», om basketakene som i fjor endte med fire poeng til de brune.

Godset på sjuende

Nå må han altså klare seg med Strømsgodset – som han tror vil bli nummer sju.

– Mest fordi jeg mener de har noen unggutter som er blitt et år eldre, og som jeg tror vil slå igjennom i år, sier han, noe skuffet over høstsesongen i fjor, etter at laget bet godt fra seg før sommerferien.

I fjor ga han Molde favorittstempelet foran Rosenborg. I år skifter han til Bodø Glimt, og mener lagets suksesstrener vil evne å erstatte sine førstevalg fra i fjor med nye dedikerte spillere.

– Og så syns jeg fjorårssesongen også var gledelig med tanke på Hans Erik Ødegaards trenergjerning i Sandefjord. Det står respekt av det resultatet de oppnådde. Etter en famlende start, fikk Hans Erik skikkelig orden på spillerne sine, sier Odd Johnsen som også gleder seg over at koronaen er over for denne gang, og at tribunene igjen kan fylles til siste plass.

Blått i blått

Som aktiv toppseriespiller akslet Odd Johnsen både brun og blå drakt. I dag, et par tiår senere, følger han godt med på det som skjer i norsk fotball fra sidelinjen, og de siste seks årene også «ringside» som ambassadør i Strømsgodset VIP-losje – oppkalt etter ham selv.

Selv om Drammensavisa ber ham kaste et objektivt lys over den kommende eliteseriesesongen, skinner det fort igjennom at hjertet hans – tross bakgrunnen – er mer blått enn noen annen farge.

– Det merket jeg første gang jeg var på tribunen med en av mine to sønner. I et lokalderby mellom Mjøndalen og Strømsgodset scoret MIF først, og jeg jublet ikke, mens da SIF fant nettmaskene var jeg på tå hev. Det var da jeg virkelig fikk bekreftet at hjertet mitt er blått, sier Odd Johnsen til Drammensavisa.

Horsrud som sjef

Som spiller huskes nok «Oddemann» best for sine to spektakulære scoringer for Strømsgodset mot Rosenborg i cupfinalen i 1991. Karrierens eneste NM-gull på sine fire finaler. Og seriesølvet med Mjøndalen fra 1986-sesongen forble hans eneste medalje fra øverste divisjon. Etter fotballkarrieren har Johnsen funnet tilbake til røttene og kompisgjengen i gamleklubben Åssiden, som han spilte i fra han var fem til 18 år.

Til daglig jobber Johnsen som seniorrådgiver for bemanningsselskapet Promiso på Muusøya, med sin gamle lagkamerat fra Godsettiden, Espen Horsrud som daglig leder.

– Og derfor blir det jo til at det går litt i fotballprat også på jobben. For selv om jeg ikke lenger er engasjert i noen lag, er interessen like stor som alltid, sier Odd Johnsen.

 

FAKTA: ODD JOHNSEN

Odd Johnsen, født 19. mars 1963, er en tidligere norsk fotballspiller.

«Oddemann» spilte for klubbene Åssiden (1979-1982), Mjøndalen (1982-1986), Brann (1987-1988), Strømsgodset (1988-1995). Han trappet ned som spillende trener i Vestfossen og som spiller for Solberg.

Totalt spilte han 180 kamper i Eliteserien og scoret 57 mål.

Odd Johnsen scoret to mål i cupfinalen på Ullevaal da Strømsgodset meget overraskende slo Rosenborg 3-2 i 1991.

Han er av mange regnet som å være en av tidenes beste SIF-spillere, og vant mange fotball-supporteres hjerter med sin eminente teknikk, overblikk og spilleforståelse. For å hedre den lokale legenden har det blant annet blitt skrevet en sang til ære for Johnsen, og han har fått en VIP-losje på Marienlyst stadion oppkalt etter seg.

Johnsen var også en meget god bandyspiller og representerte klubbene Solberg og Mjøndalen. Han debuterte for Norges landslag i 1982 og fikk 31 landskamper.

Han er nå sentral i rekruttering og bemanning selskapet Promiso.