– Næringsutvikling på Nøsted Brygge er helt sentralt for en helhetlig utvikling av det nye området midt i den nye bydelen, sier Per Rosenvinge, daglig leder i Drammen Næringsparker.

Nøsted Brygge Bolig AS står bak utbyggingen av Nøsted Brygge på Tangen, midt mellom Glassverket og Toyota-området som skal bli Drammen Fjordparker. Til sammen blir det godt over 1000 boliger i den nye bydelen de neste 10-15 årene.

Levende miljø

Utbyggerne av Nøsted Brygge har lagt opp til et boligkompleks helt i vannkanten av Drammensfjorden, med mye sol og tett på naturen. Det skal syde av liv på uteområdene med restauranter, treningssenter og bar, og for å få fjorden helt inn, er det anlagt båthavn på området.

Samtidig ønsker ikke utbyggerne at det bare skal bli en soveby, og vil ha aktivitet og næring med arbeidsplasser og tilbud av både varer og tjenester i skjønn forening. Denne jobben er det Drammen Næringsparker som står for. De har 80 næringsseksjoner som skal fylles, enten for salg eller for uleie.

– Drammen Næringsparker sitter med rundt 12.000 kvadratmeter med næringslokaler når boligene er fordelt. Vi har en plan for mye av dette næringsarealet, men vi har fortsatt en del ledig. Målet er å finne aktører som passer inn i dette prosjektet, sier Rosenvinge.

Noe som typisk passer godt inn i et boligområde av denne typen, er restauranter og barer. Derfor har man allerede inngått avtaler med aktører som skal etablere Nøsted Bar og Brasseri, og Luncheriet nede på brygga. Disse plassene for opplevelser åpner dørene i henholdsvis 2025 og 2024.

– Vi setter spaden i jorden til høsten, og vil bruke tre år på det komplette anlegget, sier Rosenvinge.

Og med sjøen som nærmeste nabo kan både beboere og medarbeidere ta seg et bad eller to på fine dager.

Flere virksomheter allerede

Som en del av næringsutviklingen på Nøsted Brygge og naboeiendommene, skal Drammen Fjernvarme bygge en satellittsentral der, som skal hente vann fra Drammensfjorden og lage varmtvann via varmevekslere. MagnorVinduet er også etablert på Nøsted, som i tillegg skal levere vinduer til hele prosjektet.

– Vi er stolte av at vi har etablert en langsiktig avtale med Drammen kommune om leie av Nøsted-hallen. Dette er Norges største innendørs skatepark, sier han fornøyd.

Jørn Ove Hansen, tidligere Norges-mester i karate over 20 ganger, har gått inn og skapt et aktivitetssenter med både karateklubb og treningssenter.

– Treningssenteret og karateklubben WH Sport & Fitness er her allerede. Jørn Ove Hansen sitter på tett oppunder 1000 kvadrat, sier Rosenvinge.

Det estetiske er også en del av tankegangen når man bygger et boligmiljø som Nøsted Brygge. Derfor har de hyret inn kunstneren Tron Meyer til å lage en skulptur som skal stå nede ved vannet. Han har selv også etablert seg på området for å skape et kunstnermiljø. Dette inneholder både arbeidsområder for kunstnere og et galleri.

– Vi har dessuten Nøsted Marina med 60 båtplasser pr i dag, som kan bli til 100. Planen er å gjøre det om til en båtforening slik at man også kan kjøpe seg en båtplass, sier Rosenvinge.

Oppfylt drøm

Mannen som står bak mye av finansieringen og drømmen om et Nøsted Brygge, er Jan Erik Hansen. Det hele startet med butikkjeden Computerland, med avdelinger i de største byene i Norge. Selskapet var en suksess fra 1994 til 2006, da han solgte selskapet.

Han har også bygget Engene Park, før han nå endelig kommer i gang med å bygge Nøsted Brygge.

Dette har vært en drøm han har hatt lenge. Da kommunen godkjente en omregulering av Nøsted Brygge til boligformål 26. oktober 2020, hadde han jobbet med å få godkjent området i åtte år.

– I og med at Nøsted Brygge nå er et transformasjonsområde, skal deler av gamle industribygg danne grunnlag for moderne boliger. Her river vi en del av den gamle bygningsmassen, men tar samtidig vare på den eksisterende og bunnsolide bygningskroppen slik at denne danner et historisk fundament for nye boliger, sier Jan Erik Hansen.

 

Fakta: Nøsted Brygge

Jan Erik Hansen eier 48 prosent av Nøsted Brygge gjennom selskapet Mocom. Per Rosenvinge og familien Børretzen eier 17 prosent hver seg, mens Jan Wøien eier 14 prosent. Samtidig er noen mindre aksjeposter fordelt på et par andre aksjonærer.

Samtlige aksjeselskaper som er leietakere i dag – tillegg til de nevnt i teksten:

Orkla

Jordan

Lerum

Solcellespesialisten

Elektriker Drammen

Heat Supply