Forestillingen er en del av en norsk solidaritetsturne med ukrainske dansere i The Grand Kyiv Ballet, som var på turne i Frankrike da Russland invaderte Ukraina. 
Nå gjennomføres en solidaritesforestilling hvor Kongsberg Musikkteater stiller sine lokaler gratis til disposisjon og hvor billettinntektene vil gå uavkortet til artistene for livsopphold. 
Hotell 1624 på Kongsberg bidrar med overnatting og bevertning for kompaniet. 

The Grand Kyiv Ballet har noen av verdens aller beste ballettdansere i ensemblet. Kompaniet var i Frankrike for å avrunde turneen med sine siste forestillinger da Russland invaderte Ukraina. De oppholder seg nå i Polen. Dit reiste de med busser da invasjonen gjorde det umulig å dra hjem.

Svanesjøen blir en solidaritetsforestilling hvor inntektene uavkortet går til livsopphold for ensemblets medlemmer.

– Vi har over lenger tid hatt en god dialog med dette kompaniet, og når vi fikk høre hvilke håpløs og fortvilet situasjon de nå befinner seg i så ga vi raskt tilbakemelding på at vi ønsket å hjelpe til med det vi kan få til, sier leder for Kongsberg Musikkteater Per Gustavsen, og fortsetter.
– Kongsberg Musikkteater stiller Musikkteateret gratis til disposisjon for kompaniet. Billettinntektene går uavkortet til livsopphold i en vanskelig situasjon. De har per dags dato ingen steder å bo, kanskje heller ingen steder å reise tilbake til, da hus og hjem i verste fall er jevnet med jorden. Sett i et slikt perspektiv er det enkelt å ta beslutningen om å hjelpe.

– Sammen med Hotel 1624 som snart åpner dørene har vi fått til overnatting og mat til de fleste av danserne. Vi trenger fortsatt plass til noen til, men det tror vi at vi skal kunne finne en løsning på, sier Gustavsen.

Kompaniet består av 28 dansere - de fleste i alderen 25-28 år. Noen av danserne returnerte til Ukraina for å forsøke å få barn og familie ut av landet. Mennene kunne ikke returnere, og noen av de har reist frivillig tilbake til Ukraina for å kjempe mot Russlands invasjon. Halvparten av kompaniet kommer fra Kyiv, den andre halvparten er fra Kharkiv.

– Vi gjennomfører solidaritetsturneen for å ivareta Ukrainas kultur, sier kompaniets direktør Alexander Stoyanov.

Ballettkompaniets solidaritetsturné i Norge vil forgå i mars og april. The Grand Kyiv Ballet skal opptre på scener i blant annet Kongsberg, Gjøvik og Lillestrøm.

Stoyanov er takknemlig for solidaritetsturneen og håper det kan bidra til at danserne kan fortsette sitt virke på tross av krigen.

– Det er viktig at de opprettholder ferdighetene. Danserne har behov for økonomisk støtte og et sted å være. De har ikke noe hjem å dra tilbake til, sier Stoyanov.

Om forestillingen Svanesjøen

Balletten «Svanesjøen» har fengslet hjertene til fans av klassisk musikk i mer enn ett århundre. Den regnes med rette som standarden for høy kunst. Mange verdenskjente dansere er stolte over at de har vært så heldige å få spille en rolle i denne forestillingen. Historien om kampen mellom det gode og det onde, i stor grad en indre kamp, har blitt spesielt relevant i dag når alle står overfor et vanskelig moralsk valg.