GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

Mjøndalen Handel og Serviceforening vet med andre ord ingenting om fremtidige tilskudd eller handlingsrommet fremover. Store planer for Drammens nye bydel er satt på hold, stikk i strid med de lovnadene som kom fra de samme politikerne foran kommunesammenslåingen.

Utsetter nye avgjørelser

Før sommeren bestemte politikerne i formannskapet seg for å utsette ytterligere avgjørelser om ny næringsstruktur, i påvente av Byen Vår Drammens interne prosess «knyttet til fremtidig strategi, eierskap og finansiering av selskapet».

– Selv om dette er forståelig, så har det dessverre skapt stor uforutsigbarhet for oss. En ny næringsstruktur vil definere hvilke støtteordninger vi vil ha tilgang til. Det vil definere hvordan Drammen Kommune skal samarbeide med aktører som handelsforeningen om å skape tilbud og aktivitet for kommunens innbyggere – også utenfor Drammen by. Men så lenge dette drøyer, blir alt satt på vent, forklarer Fredheim.

Sa fra seg 50.000

Fredheim er bosatt i Krokstadelva sammen med sin samboer og er forelder til tvilling-gutter på fire. Ved siden av sin 30 prosent stilling for å fremme aktivitet og næringsliv i Mjøndalen, driver han også selskapet Akustisk på samme sted. Men i handelsforeningen han altså har fått alt annet enn forutsigbare arbeidsbetingelser. Nå har han til og med sagt fra seg 50.000 kroner i lønn for å sikre en viss verdighet i aktivitetstilbudet for sine sambygninger.

Tor Erik Fredheim har vært engasjert som daglig leder i Mjøndalen Handel og Serviceforening siden november i fjor. Der jobber han for å skape aktivitet og liv i sentrum med arrangementer som eksempelvis Mjøndalsdagene, Brun Torsdag, Akustisk i Hermans Hage og åpning av julegater.

Venter på politikerne

Handelsforeningen fikk ny vind i seilene i fjor, da Drammen kommune signaliserte at de skal gå over til en ny næringsstruktur med en «tre-kjernet sentrumssatsing» – med spesielt fokus på Drammen, Mjøndalen og Svelvik.

– Dialogen med administrasjonen i Drammen kommune rundt dette har vært meget god, og det er blant annet bevilget midler til Handelsforeningene for å «holde oss flytende» frem til ny næringsstruktur er på plass. Men det hjelper så lite når politikerne ikke setter dette på agendaen, sier han.

Fra korona til prisgalopp

Det er tøffe tider for næringslivet, og spesielt for Mjøndalens mange mindre nisjebutikker. Harde korona-tider erstattes av økende priser på alt og dertil utfordrende tider i møte.

– Jeg valgte av den grunn å frasi meg 50 000 kroner i lønn ut året, for å sikre at vi har midler til å sette i gang tiltak og aktiviteter i Mjøndalen, forklarer Fredheim.

Et eksempel er de kommende Mjøndalsdagene i september og arrangementene inn mot jul.

– Jeg har virkelig trua på dette prosjektet, og den innsatsen som alle de flotte folka i Mjøndalen Handel og Serviceforening legger i det. Da er dette et lite offer for å kunne bygge opp noe jeg vet kan bli skikkelig bra, sier han.

Med folka mener han blant annet de seks styremedlemmene i handelsforeningen.

Men de opprinnelige og store planene Fredheim hadde for arrangementet, må altså legges på is.

Tre oppfordringer:
Tor Erik Fredheim har klare oppfordringer overfor politikerne i Drammen:

– Politikerne må være bevist på at kommunen består av mer enn Drammen By, og utforme en næringsstruktur og støtteordninger som reflekterer dette. Vi er fornøyde med dialogen vi har med administrasjonen i kommunen – og spesielt næringssjef Toril Lislien – men dessverre tyder mye på at politikerne har veldig fokus på Drammen by og Byen Vår Drammen, som også gjenspeiles i kommunens strategidokumenter. Jeg vil minne politikerne på at Drammen kommune er mer enn byen, og at innbyggere og næringsliv i andre deler av kommunen fortjener å bli satset på, sier han, og fortsetter med en oppfordring til bygdas næringsliv.  

– Næringsdrivende i Mjøndalen bør melde seg inn i foreningen, og engasjere seg mer i nærmiljøet. Det er nye krefter og mye spennende på gang i Mjøndalen, men vi har mye å gå på når det gjelder å stå sammen om å skape aktiviteter og liv. Den gjengen jeg har med meg i Handelsforeningen har et brennende engasjement for Mjøndalen, men vi har både plass til og trenger flere. Vi ønsker flere gode krefter i sving for å finne Mjøndalens identitet i den nye storkommunen. Det er nå det gjelder! Sier Fredheim, og sender også et lite ønske til bygdas innbyggere.

– Jeg henstiller dem til å bli flinkere til å handle lokalt, og møte opp på de aktiviteter som er i Mjøndalen. Det er mye spennende på gang som fortjener å bli prioritert, og vi har i dag mange butikker og bedrifter med gode tilbud og flotte produkter og tjenester. Hvis vi vil at det skal fortsette sånn de neste årene, så må vi bruke dem nå!