Mange har sikkert fått det med seg, i hvert fall de som står i kø i morgen- eller ettermiddagsrushet. Godsterminalen i Nybyen i Drammen er nå revet, med unntak av det eldste bygget som er vernet. Det er dette som er selve Godsen og rosinen i pølsa. Bane NOR Eiendom har nemlig gått bredt ut for å finne ut hva drammenserne ønsker å fylle dette karakteristiske teglsteinsbygget med. 

Aktivitet og liv hele dagen

- Vi har hatt en stor spørreundersøkelse blant naboer og andre i Drammen om hva de ønsker at området skal få, og hva Godsen skal fylles med. Det har vært veldig stor interesse, og vi har fått inn mellom 50 og 100 forslag til bruk, forteller Mjølnerød og Dahl Hegge. Ønskene går mye på å fylle bygget med masse aktivitet og liv hele dagen. Hvilke virksomheter som skal inn, er foreløpig ikke avklart. Det som er klart, er at man ønsker seg aktiviteter til folk i alle aldre.

En møteplass for folk i Nybyen

Bane NOR Eiendom skal transformere Nybyen til en ny og attraktiv bydel med navnet Godsløkka. Bydelen omfatter i tillegg til Godsen, også Grønlandskvartalet som i dag er Nettbusstomta.

- I og ved Godsen er det foreslått aktiviteter som urbant landbruk, servering, kultur og så videre. Vi vil skape en sosial og aktiv møteplass for hele byens befolkning, og et naturlig førstevalg for alle i Nybyen. Vi holder nå på med regulering av godsterminalområdet til boliger, næring og gode uteplasser, sier prosjektsjefen. Utbyggingen starter i 2025 etter at Bane NOR har ferdigstilt jernbaneprosjektet mellom Drammen stasjon og Kobbervikdalen.

Attraktivt for mange leietakere

Selve Godsen skal rehabiliteres og settes tilbake i sin opprinnelige stand med store dør- og vindusåpninger på begge langsider av bygget. Byggets uttrykk skal også ellers bevares. - Vi

ønsker å ta Godsen i bruk allerede i løpet av neste år for å aktivisere området og vise byen at dette er et sentralt og fint område som vil bli svært attraktivt over tid, sier Dahl Hegge. Det er lagd illustrasjoner som viser hvor flott Godsen kan bli med de rette grepene. Her bør det bli attraktivt for en lang rekke leietakere fra forskjellige bransjer også.

”Hingstesetra” på folkemunne

Eiendomssjef Tone Mjølnerød, kan ikke få fullrost arkitekturen i den gamle godsterminalen i Drammen. - Se på reisverket oppunder taket her og det store, runde vinduet der borte, sier hun entusiastisk. Sammen med journalisten er hun på en liten befaring i det gamle godshuset fra 1909. Et verneverdig praktbygg som er tegnet av den kjente arkitekten Paul Due, mannen som står bak en rekke signalbygg og over 30 jernbanestasjoner i Norge. Opprinnelig var Godsen en fraktgodsstasjon for NSB, og på taket var det en såkalt avtrekkslyre som slapp ut damp fra skiftelokomotivene. - Godsterminalen skal visstnok ha blitt kalt ”Hingstesetra” i sin tid. Årsaken til kallenavnet var at dette var en stor arbeidsplass for sterke, unge menn som likte å plystre etter damene, forteller Mjølnerød og ler.

 

Fakta: Bane NOR Eiendoms prosjekter i Drammen

På Sundland, i Nybyen (Godsløkka), på Tangenkaia og i Helseparken på Brakerøya har Bane NOR Eiendom store transformasjonsprosjekter på gang. Målet er å skape nye bydeler med attraktive boliger, arbeidsplasser, handel, kultur og gode uterom som gjør at folk møtes og vil trives. Gjennom god byutvikling og målrettet satsing fra både kommunen og næringslivet tror de Drammen vil oppleve bærekraftig vekst og utvikling i årene som kommer.