GEIR A. ARNEBERG tekst

Før årets store næringskonferanse i Drammen, uttalte Tom Wang at det var en ting han fryktet før næringsmessa Innsikt, nemlig været. Da han natt til åpningsdagen, onsdag 8. juni hjemme på Berger ble vekket av et skybrudd – med påfølgende mareritt om at teltene på Bragernes revnet i uværet, mens vannet fosset inn på maskinparken, var det bare en ting å gjøre;

– Midt på natten, etter marerittet og skybruddet, kledde jeg på meg og reiste til Drammen. Jeg fikk ikke roet meg før jeg hadde sett at det ikke var sanndrømt. Over to timer før han normalt starter på jobb, klokken 05.30 stod jeg på Bragernes torg. Og til stor lettelse; teltene stod oppe. Like hele som dagen før.

Men faretruende skyer, til tross, Innsikt 2022 på Bragernes gikk unna som arrangøren hadde sett for seg.

Fristet til gjentagelse

I ettertid er det en takknemlig og lettet arrangørstab vi treffer i Børsgården. Takknemlig for at et samlet næringsliv i Drammen og omegn – og ikke minst byens befolkning – gjorde Innsikt 2022 til en god opplevelse. Og lettet fordi konseptet på Bragernes ga mersmak, og at de nå tørr å tenke på 2023 og en videreføring, dog med noen forbedringspunkter fra i år.

– Nå skal vi ha en grundig evaluering av hele Innsikt 2022, sammen med våre 16 gode partnere. Så får vi se hva vi konkluderer med for neste år. Uten våre samarbeidspartnere, kunne ikke arrangementet blitt gjennomført.

Men etter å ha fordøyet inntrykkene en uke, må jeg innrømme at det frister å gjenta dette konseptet neste år. Selv om det føltes litt som å slå på stortromma da vi valgte Bragernes som arena, kan vi nå se tilbake på næringsmessen med litt stolthet, sier Tom Wang.

Med kortreist-prinsippet for tilbud og etterspørsel ved de fleste arrangementer, var det også det lokale næringslivet som fikk blomstre under påsyn av celebre gjester, både fra politiske krefter og tunge selskaper.

– I det fullbookede utstillerteltet med 80 selskaper representert både i teltet og utenfor, var det tidvis svært folksomt. Med gratis inngang, og åpent for alle, ble også dette den arenaen vi så for oss, der selskaper fikk vist seg fram, skaffet seg nye bekjentskaper – og ikke minst ble det et møte med liten og stor, og der politikere og byråkratiet kunne utveksle erfaring og inntrykk med næringslivet. Det var også veldig gøy at så mange av våre innbyggere tok innom, sa Wang.

Solide konferanser

Det var selvsagt stor spenning knyttet til de fem konferansene i konferanseteltet. Et format Næringsforeningens leder for næringsutvikling Cecilie Bjørgan Brunsell var svært stolt av.

– I 2021 hadde vi 31 parallellsesjoner under Innsikt-konferansen. Denne gang hadde vi samlet fem større seanser under hver sin paraply. Det føltes mer riktig. Det ble mindre kamp om oppmerksomheten, samtidig som budskapene kom tydeligere fram, sier hun, og vektlegger blant annet konferansen om arbeidsrekruttering – blant annet med innlegg fra tidligere statsminister Erna Solberg, samt konferansen om tillit – til mediene og informasjonen vi fores med – ledet av Sunniva Rose kjernefysiker, mor, rosanerd og vitenskaps- og teknologitolk. Kvinnen med doktorgrad i kjerne- og energifysikk, har blant annet forsket på thorium i kjernekraft – som hun også snakket og argumenterte godt for som fremtidens grønne energikilde.

– Vi må heller ikke glemme Christoffer Schaus innlegg, hvor han kastet et humoristisk skråblikk på Drammen som nyinnflyttet for på dagen to år siden når han sto på scenen under Innsikt. Jeg vil også vektlegge at foruten Drammen kommune, stilte også våre nabokommuner Lier og Øvre Eiker med stands, mens Bymisjon serverte gratis kaffe som utstilleren Canon Business Center bidro med under begge dagene. Og så er det lov til å gi en ekstra honnør til ungdommen. Det var nemlig godt besøk fra den yngre garde, sa Tom Wang.