– Årets fine sensommer har vært perfekt for gresskarproduksjon, forteller Anne Eline Nærstad fra Linnes gård i Lier.

Hun er blant de største gresskarprodusentene i landet, og her produseres det 400.000 kilo gresskar i årets sesong.

– Tørken vi har vært velsignet med i august, har bidratt til topp kvalitet på gresskarene, og ikke glem, at det er mye god mat i gresskarene.

Godt av gresskar

Innmaten i gresskaret kan du nemlig lage mye godt av, og gresskarsuppe og gresskarpai er veldig populært.

– Men gresskar egner seg til mer enn det. Prøv gresskar i gryteretter og wokretter, bakte biter i grønne salater eller som snacks, i paier, revet i brød, rundstykker, vafler og scones. Gresskar er også godt i moser, i marmelader og som syltet garnityr, sier matfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen.

– Ikke glem at kjernene også må brukes. De må skylles og tørkes før de ristes lett i en varm tørr panne, strøs med litt salt og brukes i salater eller som snacks.

Helsegevinst på kjøpet

Gresskar har gjerne en søtlig smak, men har langt lavere karbohydratinnhold enn for eksempel potet, søtpotet og gulrot. Det lave innholdet av karbohydrater gjør at gresskar er en kalorifattig grønnsak, med bare 13 kalorier per 100 gram vare. I tillegg er det en kilde til kalium, og den har et høyt innhold av betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til at immunsystemet fungerer normalt, sammen med vedlikehold av syn og hud.

 

FAKTA: GRESSKAR

I 2020 var omsetningen av gresskar totalt i Norge på ca. 1.300 tonn og i 2021 er det en forventning om økning til ca. 1.600 tonn. Tallene gir en indikasjon på økt omsetning, men representer en usikkerhet da tallgrunnlag fra all produksjon og omsetning av gresskar i Norge ikke foreligger.

Gresskar har blitt brukt som mat i uminnelige tider. Det antas at de har sin opprinnelse i Amerika. Arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar 5000-6000 år bakover i tid. Men det var først i kjølvannet av Christofer Columbus sine nye oppdagelser at gresskaret kom til Europa.

Det finnes flere forskjellige typer gresskar.

 

Oppskrifter med gresskar

 Gresskarsuppe med gresskarpesto

Her har vi brukt tiger cross gresskar. Det er et stort avlangt gresskar med lyst kjøtt og nøytral, mild smak, og som er godt å bruke i varme retter og som her, i suppe. En slik suppe kan smakes til med forskjellige krydder. Prøv deg gjerne fram og lag din egen vri.

 Gresskarpai med sjokolademønster

Pumpkinpie står på menyen i de fleste amerikanske hjem i forbindelse med Halloween og Thanksgiving. Det er jo en super måte å bruke gresskar på. Prøv denne med sjokolademønster.

 Gresskarscones

Dette er lettlagde og kjempegode scones som du kan bake til Halloween eller når du har lyst på noe godt. Gresskaret gjør dem også ekstra saftige, så bak mange.

 Gresskarpuré av hokkaido-gresskar

Puré av gresskar er et sprekt alternativ til kålrotstappe eller potetstappe. Du kan også bruke gresskarpuré i bakverk, eller i desserter, om det er en søt variant. Bak hele gresskaret i ovnen først, så blir det lettere å skjære i.

 Gresskarfrites

Å bake staver av gresskar i ovnen, gjerne sammen med det krydderet du liker, gir en utrolig god og smakfull liten rett. Server dem ved siden av middag eller som snacks.

 Syltet gresskar

Syltet gresskar er veldig godt som tilbehør til middagen. Har du mye gresskar er det smart å lage flere glass. De holder seg godt.

 Ristede gresskarkjerner

Du har kanskje hulet ut gresskar til Halloween? Gresskarkjernene er vel verdt å ta vare på. Det blir kjempegod snacks, og sunne er de også.

 Lun salat med gresskar

En lun gresskarsalat med massevis av spennende smaker, bl.a. fra hvitløk og frisk koriander.

(Tips fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på noe du kan lage av gresskar og flere tips finnes på www.frukt.no)