Han er sta, Amahl Pellegrino. Men han har også hatt en fin heiagjeng, selv om ingen av dem som heiet på ham var kretslagansvarlig eller talentspeider for de store klubbene. Tvert imot. De som heiet på en ung strek av en fotballspiller i drammensfotballen midt på 2000-tallet var trenere og lagledere i ungdomsfotballen og lagkameratene i fjerdedivisjon. Amahl Pellegrino er et produkt av norsk breddefotball. 

– Jeg hadde aldri kommet dit jeg er i dag uten alle de fine folka fra breddefotballen. Det er også grunnen til at jeg forteller min historie nå. Den handler om noe mye viktigere enn meg. Den handler om den veien norsk fotball går, sier Amahl Pellegrino. 

Åskollen Fotballklubb vil for alltid ha en stor plass i hjertet til Amahl. Da han som frustrert trettenåring forlot Skiold, ble han tatt imot med åpne armer av Glassverket, og senere Åskollen FK. Derfor handler boka like mye om dem som om 32-åringen Amahl Pellegrino. Den handler om ungdomstrenerne Ronny og Tomas. Den handler om assistenttrener på A-laget Jarle Finnestrand. Om kameratskapet og garderobekulturen i Åskollen FK, det som en stund het Drammen Fotballklubb. Lagleder i ungdomsåra, Helle Fretheim fra Åskollen, måtte få et eget kapittel. Å sitte i baksetet på Helles Nissan på vei til bortekamp, var et av høydepunktene i Amahls liv på ungdomsskolen.

– Uten Helle hadde jeg ikke vært her i dag. Så enkelt, så vanskelig. Det er ingen over, det er ingen ved siden. Helle var mora til oss alle. Uten henne hadde det ikke gått, sier Amahl.

Amahl forteller åpent om sitt problemfylte forhold til skole. Om å vokse opp i fattigdom. Og om sin  beundring for mora Sarah, som ga alt hun hadde for de fire sønnene sine. Men mest av alt er boka en hyllest til fotballen. De tette taklingene på Busser’n, den lille bussholdeplassen på Hedensrud, og de lange sommerkveldene på banen på Åskollen er skildret med stor kjærlighet. Og hans barske møte med toppfotballen er fortalt med stor åpenhet: Hvordan han fikk voksenopplæringen sin i Bærum av Morten Tandberg før han havnet i kulda i Lillestrøm. Det tøffe møtet med trener Vegard Hansen i MIF før det løsnet. Og nedturen i Godset under Henrik Pedersen. I Kristiansund, derimot, løsnet det omsider.

– Det har handlet om tillit. Det har alltid handla om tillit for meg. I Kristiansund fikk jeg lov til å være meg selv som fotballspiller. Da spilte jeg også bra, sier Pellegrino.

Amahl er veldig glad for at han på tampen av en lang og kronglete karriere, får være en av Kjetil Knutsens gulkledde menn i Bodø/Glimt. Han har aldri spilt på et bedre lag enn han gjør nå. Han har aldri trent så hardt heller.

– Jeg trodde jeg hadde trent hardt før jeg kom til Glimt. Det hadde jeg ikke, sier Amahl med et smil.

Boka om Amahl Pellegrino er ført i pennen av forfatter, journalist og tidligere politisk redaktør i Drammens Tidende, Karianne Braathen. Det siste året har de to har hatt mange lange samtaler om fotball og livet. I tillegg har Braathen intervjuet mer enn 20 andre mennesker som har påvirket livet til Amahl, fra barndommen til toppscorer-tilværelsen på Glimt. Med på laget som manuskonsulent finner vi en annen drammenser, nemlig forfatter og lærer, Ayse Koca. I tillegg er det Amahls gamle lagleder, Helle Fretheim, som fikk produksjonsjobben. Hun er grafiker og arbeider med produksjon av bøker og magasiner, og ble et helt naturlig valg. 

–  Denne boka er laget med kjærlighet i alle ledd. Helle har styrt prosessen med samme stødige og tydelige hånd som hun styrte ungdomsfotballen i Glassverket. Ayse har vært en viktig rådgiver og et korrektiv for oss, dramaturgisk, språklig og innholdsmessig. Amahls historie fortelles best ved hjelp av folk som kjenner byen og den verdenen Amahl kommer fra, sier forfatter Karianne Braathen. 

«Amahl Pellegrino Fotballproff mot alle odds» er årets julegave til alle fotballelskere. Og til alle unge mennesker som lever med en stor drøm, men som av og til føler seg litt alene i den drømmen.