MARIANNE M. JONASSEN tekst og foto

I påsken har frivillige og ansatte ved Blå Kors Drammen jobbet sammen i de tidligere lokalene til Blå Kors Borgestadklinikken på Bragernes. Mye må være på plass før ukrainske flyktinger kan flytte inn i akutt innkvarteringen 1. mai.

– Jeg er stolt og takknemlig. Drammenserne har stilt opp som frivillige i hele påsken og hjulpet til med å male, skru møbler og organisere butikken med brukt klær, forteller virksomhetsleder ved Blå Kors Drammen, Tanja Vatnås.

Best

I følge Vatnås er utsagnet på hennes egen Facebookside om at Blå Kors Bragernes Akuttinnkvartering skal bli Norges beste akuttmottak innen rekkevidde.

– Vi er ingen kommersiell aktør, men en ideell organisasjon som ikke har investorer som skal tjene penger underveis, eller ta ut utbytte i etterkant. Så alt vi får av midler fra UDI går direkte til å oppgradere og drifte mottaket, forklarer hun.

Til daglig er Ingvild Harstad virksomhetsleder i Blå Kors Barnas stasjon, men i forbindelse med opprettelsen av akuttinnkvartering er hun opptatt med å fremme barneperspektivet.

Sammen med Harstad og mottaksleder Thomas Evjen ved Blå Kors Bragernes akuttmottak, skal Tanja Vatnås legge til rette for å skape trygghet og omsorg for de nyankomne ukrainske flyktningene.

– Flyktningene kommer til oss fra mottaket på Råde, eller blir kjørt direkte hit ved ankomst til grensen, forteller Vatnås.

Det er Thomas Evjen som har ansvaret for å ansette personell, forklarer hun.

– Vi oppfordrer til å søke midlertidig stilling hos oss. For vi ønsker å gi alle en mulighet til å prøve seg i arbeidslivet selv om man har hull i CV-en.

Latter og tårer

De ansatte må være forberedt på å stå i vanskelige situasjoner skal vi tro virksomhetslederen.

– Det er lagt opp til flere personalmøter, enn det som er vanlig andre steder. Vi ser heller ikke bort fra det kan bli en del debrifinger underveis, forteller Vatnås.

Allerede har ansatte kjent på gode og vonde opplevelser i sitt arbeid med flyktninger.

– I butikken var det for eksempel en eldre kvinne som hadde et blikk som jeg aldri kommer til å glemme. Øynene hennes var helt sorte og veldig triste. Og jeg blir fortsatt emosjonell av å snakke om det, forteller en rørt Tanja Vatnås.

I den andre enden av følelsesregisteret opplevde Ingvild Harstad stor glede hos en ung kunde.

– En liten gutt ble kjempeglad da han fikk lov til å velge klær han selv ønsket seg i butikken.

– Hos oss er det plass til både tårer og latter, omsorg og rause klemmer, forsikrer virksomhetslederen.

Bruker hele huset

Akuttmottaket kan huse opp til 110 personer. Hver familie vil få hvert sitt rom med kjøleskap, hylleordning og køyesenger. Andre rom har enkeltsenger for uføre, eller eldre. I huset er det også tre felles kjøkken, opptil flere felles stuer med 70 tommers tv. I underetasjen ligger det fargerike lekerommet som skal innby til lek hos de yngste. Mens ungdom skal få sitt eget gamingrom. Det er også lagt opp til soner for å være kunne være stille og reflektere. I kjelleretasjen ligger butikken. Og i hver etasje med soverom er det felles bad og stellerom.

– I spisestua har vi valgt og ha flere småbord fremfor et langbord. Det vil gjøre det lettere for familier til å sitte og spise sammen, sier Vatnås, og forteller videre at det er lagt stor vekt på HMS.

– Hele huset er gjennomgått for å sikre at det ikke er mugg, eller råteskader i tak og vegger. Ventilasjons anlegget er oppgradert med ekstra filter for å hindre at pollen trekkes inn.

Klær, sko og tilbehør er donert slik at flyktninger fra Ukraina kan ta med seg det de selv ønsker gratis.

– Vi har allerede hatt besøk av flere fra nærliggende kommuner som har fått nyss om den flotte butikken vår.

Barna i sentrum

Harstad, Vatnås og Evjen poengter at barna er i sentrum under det opptil åtte dagers oppholdet ved akuttmottaket.

– Vi har som mål om å skape trygge rammer for barna i den tiden de bor ved mottaket.

Den asfalterte parkeringsplassen skal få et nytt dekke.

– Hele plassen skal dekkes med kunstgress. Det skal også lages plass til sandkasse, sittesoner og mulighet for ballspill.

PS: Lørdag 30. april inviterer akuttmottaket til åpen dag, der naboer i Cappelens gate ønskes velkommen for å bli kjent med oss og det nye mottaket.