GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

Dynamic Engeneering på Tangen har så absolutt slått seg opp. På 5,5 år er de allerede blitt kåret til Gaselle-bedrift, vokst til 20 ansatte – og etablert tre lokasjoner, henholdsvis i Drammen, Sarpsborg og Kristiansand.

Siste på skrytelista er «Fish Eye», et styringssystem for oppdrettsnæringen som løser bransjens evigvarende problem på en teknologisk smart og elegant måte. Den sørger rett og slett for at oppdretterne får fôret fisken med riktig mengde mat, til riktig tid.

– Vi er godt i gang med dette prosjektet. Fish Eye blir et eget selskap, og har et potensial til å bli langt større enn Dynamic Engeneering. Med Fish Eye kan man også drive med fiskeoppdrett på land, og kan fort innebære den viktigste utviklingen for norsk industri, nest etter oljen, sier Ole Alexander Hagen Bakke (38).

Han er identisk med mannen som startet Dynamic Engeneering i 2017, og eier selskapet 100 prosent. I tredje etasje Støperigata 7 på Tangen, har han på snart seks år skapt en arbeidsplass for unge, teknisk begavede talenter – i stort sett importert rett fra skolebenken på Åssiden Videregående.

– Vi har fått en god dialog med Åssiden videregående. Et bevisst valg fra oss, som ønsker at de vi ansetter fortsetter løpet videre, slik at man får et miljø i Drammen. Samtlige vi ansetter, er meget-elever, og får raskt et stort ansvarsområde, forteller Hagen Bakke.

Startet på Aass bryggeri

Selv har Hagen Bakke sin bakgrunn fra Tinus Olsen som automatiker på Kongsberg, og startet med å ta fagbrevet i sin første jobb hos Aass Bryggeri. Samtidig med jobben hos Aass utdannet han seg som elektriker som privatist.

– Kjekt å ha, sier han om det valget.

Kjekt å ha er i hvert fall kunnskapen og snarrådigheten Hagen Bakke har benyttet til å manøvrere seg inn i en bransje han har funnet sine nisjer.

Og utnyttelsen og benyttelsen av unge mennesker har han adoptert videre fra han startet allerede hos Aass i 2005 med å ta inn en lærling i året.

– En suksessoppskrift jeg har videreført. Med en filosofi om at man alltid skal lete etter og ansette folk som er flinkere enn en selv, vinner man både respekt, tillit og åpner for en solid utvikling av selskapet, sier han.

Selv har han gått gradene som automatiker, som bedriftsleder – og eier.

Ferden fra Aass Bryggeri gikk videre til fire år i Avotech i Kobbervikdalen, som drev med automasjon i olje- og gassbransjen.

– Da de i 2015 ble kjøpt av Otera og la ned automasjonsdelen, kom jeg inn på eiersiden i Drammen Automasjon. Oljekrisen var et faktum, men med basiskunnskap fra oljenæringen, så jeg raskt at mye av teknologien kunne transporteres til byggebransjen. Sammen med Gründerne i PowerTech Elektro startet vi opp PowerTech Engeneering. Målet med selskapet var å etablere Norges største byggautoamsjons-miljø. Dette målet nådde jeg etter to år, og dette var bakteppet da jeg i 2017 startet opp Dynamic Engeneering – i garasjen på Konnerud, forteller Bakke.

Raskere tilvenning

På Dynamic Engeneerings hjemmeside leser vi videre;

«Bare med litt grunnleggende opplæring kan fagområder som elektro, prosess og operatører få en bedre forståelse av logikk og kan delta i møter om funksjonalitet uten å være spesialist på selve kontrollsystemet».

– Dokumentasjon av logikk kan være komplisert, dyrt og vanskelig å vedlikeholde. Men ikke lenger, vi har nemlig utviklet et unikt funksjonsbibliotek for rimelige automatiseringskonsepter som vi kan tre inn i de fleste bransjer, forteller gründeren.

Etter lang erfaring med komplekse prosjekter innen prosesskontroll og produkttransport, kan de i dag tilby komplette tjenester for hele industriprosessen – fra prosjektering til idriftsettelse og installasjon.

Dynamic Engeneering har i dag kapret flere store kunder, og har blant annet et av verdens største oljeservice-selskap SLB (Schlumberger) som sin største kunde. I Norge holder det å nevne Brynhild i Fredrikstad og meierigiganten Synnøve Finden.

– Vi bygger i dag en ny industri. Dette har vært for lite fokus på i Norge de siste årene. Gjennom våre styringsmekanismer øker kapasiteten, og avslører feil og finner årsaken raskt. I andre enden får selskapene større vareflyt – mens vi får flere oppgaver, sier Ole Alexander Bakke.