GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

Arbeidergata 22 var fylt av damekolleksjon fra 1973 og frem til i fjor. Etter nesten 50 års drift var det slutt for butikken til Alfhild Krogsrud.

I dag er det ny leietaker i det 200 kvadratmeter store sentrumslokalet. Mjøndalen Zoo og Hjemmebrygg AS har allerede åpnet, og snart er butikken fullt innredet, primært med dyrefòr og produkter til kjæledyr – samt noe tilsettingsstoffer til hjemmebrygg av vin og øl.

Ble for store

De fleste firmaer opplever koronatiden som vond og vanskelig. I kjæledyrbransjen derimot, er det oppsving. Folk kjeder seg mer, og skaffer seg kjæledyr. Oppsvinget har vært på over 20 prosent siden Covid-19-bølgen slo inn over oss. Og for Mjøndalen Zoo og Hjemmebrygg var tiden overmoden for nye og større lokaler.

– Etter at vi for to-tre år siden fikk vår egen nettside, har omsetningen virkelig skutt fart. Og med koronaen har markedet vårt tatt et nytt byks, sier innehaver og butikkens gründer Bjørn W. Michelsen, som tilbyr både hjemkjøring, postordre eller klikk og hent i butikk.

Æren for nettsatsingen gir han imidlertid til sønnen Eirik W. Fjellberg Michelsen (32), som både jobber i butikken, men også er den som igangsatte satsingen på selskapets egen nettbutikk 4beinte.no.

– På disse tre årene har stadig større andeler av omsetningen skjedd via nettbutikken vår. Med korona-sitasjonen har det vært verdifullt. Mange kommer med ferdig utfylte handlelister og henter varene. Helt etter oppskriften, men også helt nødvendig med større lokaler, presiserer gründerens sønn Eirik. Han er normalt en av butikkens tre fulltidsansatte, men for tiden i pappaperm med sønnen Ravn Kopsa på ett år.

20 år med dyrefòr

Det som i løpet av 20 år er blitt en mer eller mindre ren dyreforbutikk, var noe helt annet da Bjørn W. Michelsen i august 2001 startet selskapet.

– Jeg startet egentlig med salg av råstoffer og essenser til hjemmebrygg av øl og vin, forteller Bjørn W. Michelsen. En virksomhet han måtte gi opp allerede i 2002 grunnet innskjerpede statlige restriksjoner.

Den rikskjente metanolsaken fra 2002 som tok livet av 10 mennesker satte en effektiv stopper for alt hjemmebrygg i Norge på starten av 2000-tallet. Totalt ble 36 personer forgiftet etter å ha drukket metanolholdig sprit. Over 100 personer ble siktet i saken.

– Etter den saken måtte jeg tenke nytt. Da det ikke fantes noen i området på den tiden som solgte fòr og utstyr til kjæledyr, fikk jeg raskt kontrakt med kjente leverandører. I Mjøndalen ble dette godt mottatt, og butikken vokste jevnt og trutt. Men i fjor ble de 60 kvadratmeterne for lite som lagerlokale, sier Michelsen.

Av høyeste kvalitet

I Mjøndalen Zoo og Hjemmebrygg er det de mest kjente dyreforprodusentene som regjerer. Noe annet vil ikke Michelsen ta inn.

– De store og kjente produsentene tør ikke benytte annet enn ekte og solide råvarer i produktene. De lever av sitt rykte. Og de fleste av oss som er glad i kjæledyrene våre vil jo at de skal ha det så bra som mulig. Da er riktig fòr viktig. Fòr i dyrebutikker er gjerne litt dyrere enn ellers, men det er fordi kvaliteten er høyere, presiserer Michelsen, som også har funnet plass til noe av de produktene han opprinnelig startet selskapet med.

– Brygging av øl og vin hjemme er populært. Og salg av råstoffer, ekstrakter og essenser er faktisk blitt en del av omsetningen, forteller Bjørn W. Michelsen.