GEIR A. ARNEBERG tekst og foto

Alle som har prøvd det siste tiåret vet hvor vanskelig det er å lykkes i Kina. Til 99,9 prosent er virkeligheten motsatt. Men drammensgründer Zy Kristoffersen kan endelig melde om en etterlengtet opptur.

Har lagt grunnlaget

Gjennom sitt gründerselskap Lion Healthcare Europe AS i Drammen har hun etter utallige turer og forsøk med sine kinesiske venner endelig klart å få sitt norskproduserte naturpreparat Gouteq (urinsyregikt, red.anm.) inn på markedet i Kina. Etter testing på flere hundre pasienter i ett år, er kosttilskuddet godkjent for distribusjon gjennom Alibaba Health, Asias største e-commerce Platform for helseprodukter. Samarbeidspartneren i Kina er Lunan Pharmacentical – et selskap som omsatte for over 16 milliarder euro i 2019.

– De er inne blant Kinas Top 500-selskaper. Vi har i første omgang inngått en treårsavtale med et forpliktet volum på cirka 1,2 millioner enheter, der Lunan Pharmacentical også sitter på agenturet til dette produktet for Kina. Det viktigste er at vi har laget et vekstgrunnlag gjennom et unikt konsept, Health Powered by the Norwegian Nature. Dette har vi jobbet for i mange år, presiserer Zy Kristoffersen opprømt.

Stor opptur

Gründerselskapet Lion Healthcare Europe AS i Drammen ble opprinnelig startet i 2014, men ble reorganisert i 2016 da tidligere konsernsjef i Tandberg og senere Eltek, Bengt Thuresson og et par andre investorer, kom inn på eiersiden.

Naturlig nok var inntektene begrenset de første årene, men fra 2019 til 2020 vokste selskapet fra snaue to til 46 millioner i omsetning.

– Da koronaen kom var det krise for oss. Vi måtte tenke nytt, og satset blant annet på pandemirelatert utstyr. Vi tok i bruk et omfattende nettverk i Europa og Kina og skaffet kineserne smittevernutstyr fra Europa i januar og februar. Og fra mars til slutten av 2020 hjalp vi norske og europeiske helsemyndigheter med å kjøpe åndedrettsvern fra Kina, forteller hun.

Lion Healthcare har også funnet leverandør av hurtigtester for koronaviruset, som de har hatt salgsrettigheter på i flere europeiske land, deriblant Norge.

Kinesisk kontekst

Zy Kristoffersen er født i en liten by i Nord-Kina, men kom til Norge for å studere for 26 år siden. Sammen med sin ektemann fra Sande er hun bosatt på Danvik. Hun har også studert i Storbritannia, og hatt lederstillinger i selskaper som Siemens og DNV GL. Hun var markedsdirektør i Smartfish, et omega-3-selskap, før hun startet opp Lion Healthcare i 2014.

De siste årene har hun en rekke ganger besøkt sitt tidligere hjemland Kina, blant annet sammen med delegasjonen til statsminister Erna Solberg og Kong Harald for å promotere og diskutere premissene for avtalen som nå er i havn.

– I 2016 var klimaet mellom Kina og Norge mildt sagt kjølig, mens det løsnet litt i 2017. Så kom koronaen i 2019. Så enkelt har det ikke vært. Min fordel har nok vært at jeg er født med kinesisk kultur i blod, kan språket og har et stort nettverk i Kina. Ikke minst forstår jeg konteksten under forhandlingene. Man må nesten være født og oppvokst i Kina for å kunne klare det, sier hun.

Zy Kristoffersens selskap har i dag seks ansatte, henholdsvis to på hovedkontoret på Gulskogen, to i Ungarn og to i Kina.

– Men selv om vi har lyktes med denne ordren og kommet oss et steg videre, vil jeg få understreke at vi fortsatt regner oss som et gründerselskap, sier Zy Kristoffersen.

 

Fakta: Gouteq

Gouteq er utviklet av farmasøyt og leger over mange år. Det består av udenaturert kollagen type II (UC-II), gurkemeie, ingefærrot ekstrakt, sellerifrø ekstrakt og andre naturlige ingredienser som lindrer smerter, demper inflammasjon, redusere hevelse, minsker urinsyrenivå i blod, samt støtter lever- og gallefunksjoner. Det er dokumentert god virkning.