Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kultur


Vegar Normann Larsen.

Ble Årets Regnbuesjel

Arrangørkomiteen av Drammen Pride 2022 hadde ingen problemer med å finne en verdig kandidat til prisen Årets Regnebuesjel. Vegar Normann Larsen pekte seg raskt ut etter sitt utrettelige arbeid på Åsko...
Uten navn-1

Dekorerer busskur med kreativ kunst

Billedkunstner Lena Akopian fra Drammen har begitt seg inn i konseptet om å omgjøre busskurene til galleri. En rekke av bildene har hun hengt opp på holdeplasser i Drammen.
Arne Fønnebø fra Nybyen, leder årets siste sommerstandupshow i Drammen.

Siste sommerstandup for i år

Siste sommerstandup hos In vino veritas i Drammen blir lørdag 13. august. Ergo en siste sjanse til å få med seg en gøyal sommerkveld på Grønland.  
Skuespillerne Ragnhild Gravern (t.v.), Benedikte Karine Sandberg, Iselin Brandt og produsent Andrea Vik gleder seg til å spille sommerteater for drammenserne på studioscenen. Denne gangen med en skraphaug som scenografi.

Lager skraphaug på studioscenen

En motorstopp på E18 kan føre til så mangt. Spesielt når en kreativ skuespiller fra Elevkompaniet klekker ut et manus om det å bo på en skraphaug.
Elvefestivalens festivalsjef Louise Winness Prestgard har nok en gang sørget for å dreie programmet ytterligere ungdommelig. Hun sier også noe om ambisjonene, som er å gjøre Elvefestivalen til en av landets tre største festivaler innen fem år.

Ungdommelig høy forventning

Elvefestivalens festivalsjef og Byen vår Drammens arrangementssjef Louise Winness Prestgard (49) er strålende fornøyd med utvalget artister til årets happening i Drammen 19. til 21. august.  
Den nye byvandringen slo an da Odd Myklebust inviterte til historiefortellinger om gamle sjøulker og Tordenskiold.

Historisk dypdykk i Drammen

Etter suksessen fra forrige byvandring, er Odd Myklebust klar med «nye» gamle historier om pirater – og trolig det som var Europas første likekjønnede ekteskap inngått i Drammen.
Både Jorunn Wiik (t.v.) og Eva Stabæk prøver så godt de kan å bidra til at Tangen kapell igjen skal fremstå i full prakt.

Kapellet skal skinne igjen

I 1976 skulle kapellet på Tangen rives. Imidlertid kom Riksantikvaren inn i bildet i 1980. Han anså kapellet bevaringsverdig og fikk på den måten stoppet rivningsvedtaket. 
Drømmestipend (6)

Drømmestipendvinner fra Drammen

Drammen kulturskoles sommeravslutning skapte en høytidelig ramme da Anikken Blokkhus vant Drømmestipendet på 30.000 kroner i åpen klasse.
Helene O'Loughlin i LOKLYN følger nå opp sine tidligere utgivelser, med sin tredje single «High And Dry» som er ute i dag. FOTO: BIRTE MAGNUSSEN

Lier-jenta i LOKLYN ute med ny singel

LOKLYN ga ut sin første single «Not Around» i juni 2021, til strålende tilbakemeldinger, og fulgte opp med den storslåtte «Youth» tidligere i vår. Nå er Lier-jenta klar med ny singel!
Sommeren og høsten er spikret. Rolf Ødegaard og Tegra Teater har regien i to forestillinger i Tangen kapell, etterfulgt av Bragernes kirke og avslutningsvis i Håndverkerens konsertsal.

Fire forestillinger i vente

Gjennom andre halvår 2022 forbereder Rolf Ødegaard (76) og Tegra Teater fire ulike forestillinger i Drammensregionen. Brorparten inspirert av musikk fra Ødegaards egne verker.
Maria Haukaas Mittet og Lars Bremnes avholder konsert i Mjøndalen. Der er de også med i et prøveprosjekt med tolking av sangtekstene for døve. PRESSEFOTO

Tester ut konsert med døvetolking

De to artistene Maria Haukaas Mittet og Lars Bremnes har gått sammen om et spennende prøveprosjekt når de skal avholde konserten «Viser på Veien» i Nedre Eiker Samfunnshus onsdag 25. mai.
Fredag 13. mai kan Mari Boine oppleves på Union scene. Hun er tildelt en rekke priser – i 2018 mottok hun den høythengende «Spellemannprisens hederspris». Foto: Knut Bry

Mari Boine til Union Scene

I anledning lansering av den nasjonale Globuskonferansen i september kommer den høyt skattede fornyeren av verdensmusikken til byen i mai.
Omar Sosa (helt til høyre på bildet) New AfroCuban Quartet kommer til Drammens teater, 29. april som eneste konsert i Norge for å markere Den internasjonale jazzdagen.

Storslått feiring av jazzdagen

I regi av FN og Unesco feires 30. april hvert år Den internasjonale jazzdagen over hele kloden. Her i byen skal begivenheten markeres i teateret med den cubanske musikeren, Omar Sosa, fredag 29. april...
Vålerenga Mannskor er godt fornøyd med dagens øving.

Øl – ball og mannskor

Få mannskor kan skryte av en slik liste med komponister: De har tidligere skrevet musikk for ensembler som Oslo Filharmonien, Trondheim Sinfonietta, Tre Små Kinesere og Ole Paus. Nå er det Vålerenga M...
Vesla Rosfjord føler seg privilegert og ser lyst på livet. Bilde øverst: Vesla Rosfjord og Annelise Alsing med deres messehagel i Oslo Domkirke. Vakker hjertelysekrone designet og fotografert av Vesla Rosfjord. Midten: To av de sju heldige jentebarnebarna, Maud og Amalie, i Telemarks beltestakker, laget av bestemor Vesla. Nederst: I kurven bunadsbelter i brikkevev.

Tålmodig kunstner fylt av utålmodighet

En kunstner med en slik skaperglede og -kraft må være tålmodig, tenker folk flest, men Vesla Rosfjord sier hun er både tålmodig og utålmodig i én og samme person – det kommer helt an på situasjonen.
Solistensemblet. FOTO: HALVORSEN MUSIKKFESTIVAL

Fargerik og folkelig musikkfest

Halvorsen Musikkfestival har nå fått god økonomisk støtte, derfor holder de lav prisprofil. – Konsertene skal ikke hindres av folks økonomi. Tilsvarende konserter i Oslo ville vært langt dyrere, sier ...
Lewi Bergrud kommer med fullt band til Elvescenen, som ligger i Søren Lemmichs gate på Bragernes, bak Filadelfiakirken.

Bergrud til Elvescenen

Torsdag 17. mars kommer den kjente sangeren, musikeren og låtskriveren Lewi Bergerud til Filadelfiakirkens intimscene, Elvescenen.
Torsdag 24. mars kan publikum oppleve sangeren Aynur Dogan typiske «orientalske gospel» med tekster om undertrykkelse, frihet og kjærlighet.

Berømt tyrkisk-kurdisk sanger til Drammen

En av Tyrkias mestselgende artister kommer til Union scene i slutten av mars. Låtskriveren og sangeren Aynur Dogan (46) er et forbilde og kulturelt ikon for mange kurdere i hele verden.
Vestfossingen Berdon Kirksæther er ute med sitt nye album Mirror og Mountain», hans 20. utgivelse i regi av Roller Records.

Kirksæther med nytt soloalbum

Berdon Kirksæther fra Vestfossen er klar med sitt nye soloalbum «Mirror of a Mountain», utgitt av Roller Records. Tidligere har Kirksæther medvirket i 20 kritikerroste utgivelser på Roller Records.
NYTTET

«Toppen av Drammen» er tilbake igjen

«Det er med stor glede vi igjen kan invitere byens befolkning til en ekstraordinær kulturopplevelse på toppen av Drammen 10.-11. juni», sier festivalsjef Joakim Throndsen
FOTO: BØRRE ERIK HELGERUD

Endret innhold etter invasjonen av Ukraina

Drammen Symfoniorkester inviterte i utgangspunktet til russiskinspirert populærkonsert i Bragernes kirke onsdag 6. april. Men etter Russlands invasjon av Ukraina er konsertmenyen totalt endret.
NY

Ilddåp for Drammen Litteraturfestival

Drammen Litteraturfestival gjennomføres for første gang fra 21. til 26. mars 2022. Drammen Litteraturfestival arrangeres av kulturbyrået Romfarer United i samarbeid med Drammensbiblioteket.
Gravøl for Buskeruds høyeste topper i hver kommune. Egil Drillo Olsen (f.v.), John Olav Engeset, Ole-Ludvig Engelsrud, Tom Helgesen og Gunnar-Martin Kjenner. FOTO: PRIVAT

Med gravøl for topptung topptur

I høst ble det satt punktum med gravøl og middag for Egil Drillo Olsens prosjekt med å besøke flest mulig av de høyeste toppene i hver Buskerudkommune. – Jeg begynner å dra på åra. Derfor gir vi oss n...
Songwriter Stina Nordskog (20) fra Krokstadelva er klar med sin andre EP, og får strålende kritikker av Drammensavisas anmelder. FOTO: ROLLER RECORDS

Stina Nordskog overbeviser igjen

Stina Nordskog (20) fra Krokstadelva er et ubeskrevet blad for mange, men kommer inn som et friskt pust med ny og egenprodusert musikk på sin andre EP. Nå gir songwriteren ut «My Journey, Part 2» gjen...
Anna-Lisa Kumoji

Kumoji med ny singel - og er klar for MGP

Drammensartist Anna-Lisa Kumoji er en sterk og svært allsidig artist med lang farstid i tv, teater- og underholdningsbransjen. Hennes siste singel «Queen Bees» er nå sluppet.  
15. januar blir det Blåsang med Frøydis Grorud og Anne Gravir Klykken  på Union Scene.

Blåsang for barn på Union Scene

Med Blåsang inviterer Frøydis Grorud og Anne Gravir Klykken barna inn til en folkemusikkstund med utgangspunkt i tradisjonelle lokale stubber, viser og den norske sangskatten på Union Scene 15. januar...
Mathias Gundhus. FOTO: PRIVAT

Drammenser slipper ny singel

Med lunt fingerspill, silkemyke vokaler og folk-inspirert storytelling leverer drammenskunstner Mathias Gundhus musikk som flyter inn i universet til legender som Sufjan Stevens, The Tallest Man on Ea...
Aina har vunnet en rekke norske og internasjonale priser. Bildet er fra Kulturens Festaften 24. februar 2016 i Drammens teater der hun tar imot Ticon-prisen fra konferansier Kristoffer Reinsfelt Arnesen og tidligere avdelingsleder ved St. Hallvard videregående skole, Ruth Ødegård.  Foto: Børre Eirik Helgerud

Vil erobre verden med saksofonen

Aina Helgeland Davidsen fra Drammen har en mastergrad i klassisk saksofon fra «The Royal Academy of Aarhus». Hun er fast bestemt på å skape seg en internasjonal karriere. Nå er hun ute med sitt første...
Artist og skuespiller Hilde Louise Asbjørnsen kommer med den kritikerroste forestillingen «Stardust» til Drammens teater 17. februar. Forestillingen bærer preg av kvinneundertrykkelse, blant annet illustrert gjennom forrige århundrets største kvinnelige stjerner.

Kritikerroste «Stardust» til teateret

Artist Hilde Louise Asbjørnsen tar oss tilbake til forrige århundres største musikalske heltinner og deres røverhistorier, når hun 17. februar gjester teateret i Drammen med kritikerroste «Stardust». ...
I høst lanserte Åsmund (t.v.) og Eilif sine to nye spill. På brettspillmessen i Essen tidligere i høst gjorde de seg bemerket.

Små aktører på stort brettspillmarked

At Åsmund og Eilif Svensson endte opp med å satse på brettspill er ingen tilfeldighet. Helt siden barndommen har brødreparet fra Drammen spilt seg gjennom det massive brettspillmarkedet.
vv

Gir ut bok om Drammensmarka

Til uka lanseres lanseres "Innaforre - alle veier fører til Tverken". Utgiver er Stiftelsen ÅIF Tverken, og forfatter er Øyvind Larsen.
gg

Bok om uttrykk får strålende anmeldelser

Håkon Lutdal får strålende kritiker for boka «MED ORDET I SIN MAKT – 10 000 STÅENDE UTTRYKK, FASTE FRASER, ORD OG VENDINGER». Her følger et utvalg anmeldelser av boka fra drammenseren.
Tom Helgesen er journalist og forfatter gjennom en årrekke i Drammen. Nå er den ivrige tur- og skigåeren klar med sitt hittil siste bidrag med boken «Skitrurer i Drammenstraktene».

Forbereder folk på vinter i sporet

Med preparerte skiløyper i Drammensområdet helt fram til 1. mai i år, mente forfatter Tom Helgesen (63) at tiden var inne til å lage ei bok med varierte skiturforslag. Nå foreligger boka med 61 altern...

Kontakt

DRAMMENSAVISA AS
Besøks- og postadresse
Støperigata 7, 3040 Drammen
Tlf: 32 17 88 11
Org.nr.: 826 423 552

Annet